bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Program Rijeke psihologije 2019. možete preuzeti ovdje. Detaljnije informacije o aktivnostima pročitajte u nastavku.

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
  • Nedjelja

10:00 - 10:45 OŠ-IM OŠ-IM - Osnovna škola Ivana Mažuranića, Lokvica 2, Novi Vinodolski Učionica 49 Učenici 6. razreda OŠ Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski PG PG - Posebna grupa

Uronjeni u morsku pjenu - alati u borbi protiv stresa (radionica) - Andrea Bačić-Pavat, Borka Babić, Irena Križanec

U svakodnevnom životu učenici su stalno izloženi različitim situacijama (npr. dobivanje loše ocjene, narušeni odnosi s vršnjacima, gubitak na utakmici ...) koje doživljavaju kao stresne. Svatko od nas ima strategije suočavanja kojima je najskloniji – netko se odmah baca u “akciju”, netko traži podršku u okolini, netko se povlači u sebe ili se prestaje baviti aktivnostima koje mu izazivaju nelagodu. To sve mogu biti dobre strategije, no nekada ih možda ne koristimo na najbolji mogući način, ili se ne sjetimo nekih drugih strategija, možda primjerenijih situaciji. Na radionici ćemo učiti o različitim strategijama suočavanja sa stresom, o njihovim dobrim stranama i manama, te, kroz vježbanje razvijati nove ideje o nošenju sa stresnim situacijama.

10:00 - 14:00 KORZO KORZO - Korzo, ispred ex Pošte, Korzo 24, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

10:00 - 15:00 RIHUB RIHUB - Dvorana RiHub-a, Ivana Grohovca 1, Rijeka Gospodarstvenici PG PG - Posebna grupa

8. Konferencija “Psihologija za gospodarstvenike” (1.dio)

Obavezna najava na: psiholoziPGZ@gmail.com


Kako organizaciju učiniti uspješnijom? (predavanje) - Zoran Sušanj

Psihotestovi - zato jer dojam vara! (interaktivno predavanje) - Alen Marot

Kada giganti nestaju - analiza izlaznih upitnika u nestabilnoj organizaciji (predavanje) - Hrvoje Gligora

Psihologija u pomorstvu (interaktivno predavanje) - Anamaria Blažić, Ani Cvjetović


Kako organizaciju učiniti uspješnijom? (predavanje) - Zoran Sušanj
Što je to uspješna organizacija? Ona koja ostvaruje zacrtane strategije i dostiže svoje ciljeve? Ili organizacija koja osigurava stabilnost i kontinuitet poslovanja? Možda ona koja se razvija, mijenja i prilagođava uvjetima u okolini? Ili je pak uspješna ona organizacija čiji su zaposlenici motivirani, lojalni i zadovoljni poslom? U ovom će se predavanju, korištenjem integrativnog modela, ponuditi odgovori na postavljena pitanja. Naime, teorija suparničkih vrijednosti može poslužiti kao okvir za objašnjenje ne samo kriterija uspjeha organizacije, već i njenih temeljnih vrijednosti, klime i kulture, poželjnih rukovodnih kompetencija, pa i uloge organizacijskog psihologa u upravljanju ljudskim resursima i procesu organizacijskog razvoja.


Psihotestovi - zato jer dojam vara! (interaktivno predavanje) - Alen Marot
Ako su po čemu psiholozi prepoznati kao struka onda je to psihologijsko testiranje. To je magično oružje koje koriste psiholozi kako bi otkrili tko je zapravo kakav i što se od njega ili nje može očekivati. I zaista, radi se o moćnom alatu bez kojeg bi rijetko koji psiholog bio spreman dati svoje mišljenje o nekoj osobi.
U ovom predavanju razotkrit ćemo magiju psihotestova, objasniti kako nastaju i kako funkcioniraju, što iz njih možemo saznati, a što ne i zašto bi ih trebalo koristiti puno češće nego što se danas koriste u poduzećima. Govorit ćemo o vrstama testova i modernoj online primjeni, kao i o tome zašto je važno da ih primjenjuje i tumači psiholog.


Kada giganti nestaju - analiza izlaznih upitnika u nestabilnoj organizaciji (predavanje) - Hrvoje Gligora
U poslovnim se krugovima sve češće koristi pojam „izlazni intervju“ kao jedan od alata u upravljanju ljudskim resursima određene kompanije. Bilo u obliku upitnika ili strukturiranog razgovora sa zaposlenikom koji napušta tvrtku, izlazni intervju bi nam trebao dati kritički osvrt, tj. povratnu informaciju koja se odnosi na rad kompanije, kao i razloge zbog kojih zaposlenici napuštaju tvrtku. Zadaća odjela ljudskih resursa je od izlaznog intervjua dobiti uporabljive podatke, odnosno znati kako ih analizirati i interpretirati te koristiti za razvoj kompanije. U ovom će radu, nakon teoretskog dijela o izlaznom intervjuu, biti prikazani rezultati primjene izlaznog intervjua u nestabilnoj gigantskoj organizaciji u gradu koji prolazi proces deindustrijalizacije.


Psihologija u pomorstvu (interaktivno predavanje) - Anamaria Blažić, Ani Cvjetović
Pomorske organizacije postaju sve kompleksnije zbog promjena koje se svakodnevno događaju u svijetu (ekonomski trendovi, nedostatak kvalitetnih kadrova, nesigurnost i nepredvidivost političkih i socijalnih događaja itd.). Kao odgovor na zahtjevne uvjete povećava se broj pravila i procedura usmjerenih na sigurnost, a u isto se vrijeme ograničava varijabilnost sustava. Povećanje broja pravila koja proizlaze iz tradicionalnog modela uzrok-posljedica postaju neproduktivna. Rizik se ne može u potpunosti eliminirati, ali možemo poučiti zaposlenike da postanu svjesni rizika vlastitog ponašanja i kod svojih kolega. Psihologija može pomoći u treningu percepcije rizika i činioca koji na njega utječu.


10:00 - 15:00 RIHUB RIHUB - Dvorana RiHub-a, Ivana Grohovca 1, Rijeka Gospodarstvenici PG PG - Posebna grupa

8. Konferencija `Psihologija za gospodarstvenike` (2.dio)

Obavezna najava na: psiholoziPGZ@gmail.com 


Dobri odnosi - temelj zadovoljstva na poslu (radionica) - Jagoda Tonšić-Krema

Što vas najviše pokreće i jednako toliko koči? (interaktivno predavanje) - Vanja Prvulović

Isplati li se omogućiti balans privatnog i poslovnog života zaposlenicima (interaktivno predavanje) - Barbara Marot

Kako (p)ostati dobar lider? (interaktivno predavanje) - Tijana Debelić


Dobri odnosi – temelj zadovoljstva na poslu (radionica) - Jagoda Tonšić-Krema
"Svi čovjekovi problemi su problemi odnosa" (William Glasser).
Radionica je dio programa "Teorija izbora na radnom mjestu - put ka jačanju ljudskih potencijala" kojim se zaposlenike ukratko upoznaje s osnovnim preporukama američkog autora Williama Glassera, povezanim sa stvaranjem dobrih odnosa u kolektivu. U radionici se naglašava osnovna ideja Glasserovog rada da ne možemo kontrolirati druge ljude, već samo sebe. To znači da zadovoljavajuće međuljudske odnose postižemo promjenom svoga ponašanja, nudeći drugima da oni promijene svoje ponašanje prema nama. Kako? Uvježbavanjem postupaka koji olakšavaju međuljudsku komunikaciju. 

Rad u radionici je interaktivan, temeljen na doživljajnom učenju, bez obzira na predznanje sudionika.


Što vas najviše pokreće i jednako toliko koči? (interaktivno predavanje) - Vanja Prvulović
Pokretači ili „driveri“ su mehanizmi koji nam omogućuju da iskoristimo sve mogućnosti i potencijale određenog sustava, u ovom slučaju nas samih. Pokretači predstavljaju programe ili obrasce koje imamo u sebi i koji su najčešće nesvjesni, a kreiraju naše ponašanje, utječu na ishode koje postižemo i percipiramo ih kao dio naše osobnosti. Kao što određuju koliko ćemo iskoristiti od našeg potencijala, vrlo često su baš oni prepreka koja stoji između nas i našeg razvoja. 
Interaktivno predavanje usmjereno je na otkrivanje vlastitih pokretača, osvještavanje njihovih snaga i slabosti, utjecaja na svakodnevno ponašanje i ishode koje postižemo te analiza njihove usklađenosti s kontekstom i ciljem u kojemu se nalazimo. Naravno, popraćeno je savjetima za promjenu i osobni razvoj. 


Isplati li se omogućiti balans privatnog i poslovnog života zaposlenicima? (interaktivno predavanje) -  Barbara Marot
Sve više kandidata za posao naglašava kako im je bitno da mogu uskladiti svoj privatni i obiteljski život s karijerom.  Istovremeno, dobrog radnika gotovo je nemoguće pronaći, a postojeći sve češće dobivaju ponude za prelazak pod boljim uvjetima. Poslodavci su zabrinuti, ali malo njih zna ili ima vremena nešto poduzeti u ovoj za većinu novoj situaciji. Osiguravanje balansa privatnog i poslovnog života čini se kao podilaženje radnicima ili kao nemoguć zadatak kada ljudi ionako nedostaje. No, stručno pristupanje ovom problemu dovodi do vrlo opipljivih koristi. 
Objasnit ćemo što se misli pod ravnotežom privatnog i poslovnog, koje su sve posljedice narušenosti te ravnoteže, koji su načini da se ona osigura bez ugrožavanja poslovanja i što sve možemo očekivati ako se tome posvetimo.


Kako (p)ostati dobar lider? (interaktivno predavanje) - Tijana Debelić
Lider, riječ koje su u poslovnom svijetu svima „puna usta“, ali koju često ne razumijemo ili uzimamo zdravo za gotovo jer “ili ju imaš, ili je nemaš“. Od pionirske teorije “velikih ljudi” koja smatra da je skup urođenih osobina taj koji razlikuje vođu od ostalih ljudi, pa sve do najmodernijih teorija koje pokušavaju objasniti vodstvo u suvremenom kontekstu, možemo “izvući” neke korisne savjete te ih implementirati u naš svakodnevni život. Dođite i osvijestite vlastitu lidersku vještinu i usvojite smjernice za njeno usavršavanje.

16:00 - 20:00 ZTC ZTC - Zapadni trgovački centar Rijeka, Zvonimirova ulica 3, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

17:00 - 18:30 DD-IBM DD-IBM - Dječji dom “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran, Omladinska 1, Lovran Roditelji PG PG - Posebna grupa

Psihološke potrebe djece (radionica) - Nevena Jelić-Jelača, Maja Modrušan

Obavezna najava na: 091/174-0930

Program „Edukacije za roditelje“, koji se provodi u Dječjem domu "Ivana Brlić Mažuranić" Lovran, predstavlja trening roditeljskih vještina. Cilj treninga je stvaranje osjećaja kompetentnosti u roditeljskoj ulozi te osjećaja kontrole nad svojim odgojnim postupcima. Namijenjen je roditeljima korisnika na smještaju i poludnevnom/cjelodnevnom boravku. Svaka grupna radionica osmišljena je kao kratko predavanje o određenoj temi, te razgovor i razmjena iskustva roditelja uz voditelje grupe kao koordinatora i edukatora.
Tema ove radionice su četiri temeljne psihološke potrebe – one su univerzalne za djecu i odrasle. Roditelji svojim stavovima i ponašanjem mogu u većoj ili manjoj mjeri podržavati zadovoljenje psiholoških potreba svoje djece.

17:00 - 18:00 DV-M DV-M - Dječji vrtić Rijeka, podcentar Maestral, Kozala 47/A, Rijeka Dvorana vrtića Roditelji PG PG - Posebna grupa

Igrajmo se! - uloga igre u djetetovom razvoju (predavanje) - Anamarija Bilobrk

OTKAZANO!

Obavezna najava na: anamarija.bilobrk@gmail.com

Odrasli ljudi najčešće misle da je dječja igra jedna vrlo trivijalna, lagodna i površna aktivnost, ali ona je puno više od navedenoga. Igra je za dijete zapravo ozbiljan i svrsishodan posao. Igra je važna za emocionalni, socijalni, intelektualni i fizički razvoj djeteta. Igrajući se djeca istražuju svijet, iskušavaju ga i uče o njemu. Uče kako se ponašati prema drugima, kako izraziti ono što trebaju ili žele.

U predavanju će biti govora o tome zašto je igra važna, koje su vrste igre, zašto bi se roditelji trebali igrati s djecom te koje su dobrobiti igre.


17:30 - 19:00 UOO UOO - Udruga OKOLOnaOKOLO, Studentska 4, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Skoro sve što ste željeli znati o autizmu, a niste se usudili pitati… (interaktivno predavanje) - Dubravka Anka Veršić, Borka Babić

Obavezna najava na: dversic@yahoo.com

Danas o autizmu možemo puno pročitati, možemo čuti za različite teorije i terapije. No, koliko često imate priliku saznati nešto o autizmu iz osobnih iskustva ljudi koji se svakodnevno s autizmom susreću? Psiholozi s različitim iskustvima rada s djecom koja imaju poremećaj iz spektra autizma ponudit će vam interaktivno predavanje o autizmu na kojem imate mogućnost saznati skoro sve što ste željeli znati o autizmu, a niste se usudili pitati ili niste imali koga pitati…

17:30 - 18:30 GK-T GK-T - Gradska knjižnica Rijeka - Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1, Rijeka Građani različite dobi, Roditelji S S - Studenti

Čudesna beba: rast i razvoj u prvoj godini života (predavanje) - Sanja Mazor Češarek

Rođenjem djeteta počinje njegov intenzivan rast i razvoj. Iako je taj proces individualan, prate ga karakteristične promjene vezane uz određena razdoblja na raznim razvojnim područjima: motoričkom, kognitivnom, socijalnom, emocionalnom i govorno-jezičnom. Razvoj je dinamičan, stalno promjenjiv proces stjecanja znanja i vještina.
Na predavanju ćete saznati koje su važne razvojne prekretnice u prvoj godini života, kada započinje učenje, kako bebe razumiju svijet, što je važnije: geni ili okolina, kako bebin temperament utječe na odgoj, zašto je znakovanje korisno za razvoj govora, kako roditelji mogu podržati i poticati rani razvoj i još mnogo toga.

18:00 - 19:30 CIR CIR - Circolo - Zajednica Talijana u Rijeci, Uljarska ulica 1, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Otvaranje „Rijeke psihologije“: Kako postati i ostati sretan? (predavanje) - Ingrid Brdar s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Nakon pozdravnih govora uvaženih gostiju i službenog otvaranja Rijeke psihologije 2019., održat će se predavanje o sreći.
Pitanje o tome kako postati i ostati sretan staro je koliko i čovječanstvo. No, znanost je u zadnjih dvadesetak godina došla do važnih spoznaja o sreći. Definicija sreće ovisi o teorijskom pristupu. Hedonizam objašnjava sreću kao zadovoljstvo životom u kojem prevladavaju pozitivne emocije, a za eudamonizam je sreća pronalaženje smisla u životu i ostvarivanje vlastitih potencijala.
Razinu sreće određuju nasljeđe i vanjske okolnosti, ali i naše aktivnosti. Na gene i okolnosti ne možemo utjecati, ali možemo slijediti životne ciljeve koji će nam omogućiti da budemo sretni. Istraživanja pokazuju da su za sretan život i dobro zdravlje najvažniji dobri odnosi s bliskim ljudima. Zato umjesto gledanja televizije provedimo vrijeme s dragom osobom ili se javimo prijatelju kojeg dugo nismo sreli.

 Za one koji žele znati više o temi predavanja preporučamo sljedeću literaturu:

  • - Majda Rijavec, Dubravka Miljković i Ingrid Brdar (2008). Pozitivna psihologija: znanstveno istraživanje ljudskih snaga i sreće. Zagreb: IEP/D2.

- Dubravka Miljković i  Majda Rijavec (2008). Tri puta do otoka sreće. Zagreb: IEP/D2.
- Dubravka Miljković i Majda Rijavec (2002).U potrazi za čarobnom svjetiljkom: Psihologija samomotivacije. Zagreb: IEP.

 

18:00 - 19:30 UDG UDG - Gestalteria - udruga za razvoj kvalitetnijeg življenja, Krešimirova 8, Rijeka 2. kat SŠ, S, U, Roditelji G G - Gradani različite dobi

Terapija igrom - moć povezivanja s djetetom Ovdje i sada - svjesnost u geštalt psihoterapiji (proces prisutnosti) (interaktivno predavanje) - Šarlota Šajina, Dolores Prodan, Tamara Dukić

Obavezna najava na: 091/732-1692 ili 098/509-601 ili 091/781-7064 ili gestalteriapsihoterapija@gmail.com

Ovdje i sada - svjesnost u gestalt psihoterapiji (proces prisutnosti): "U ovom trenutku sve je onako kako je jedino moglo biti". Prošlost je iza nas, a budućnost je nepoznata. Samo je ovaj trenutak, u kojem jesmo sada. Ako se stalno okrećemo u prošlost ili željno očekujemo i gledamo u budućnost, zapravo propuštamo priliku da osjetimo, doživimo, iskusimo, upravo ono što je sada...u nama ili što nas okružuje. Bivanjem u prošlosti ili budućnosti, manipuliramo sobom.
Terapija igrom - moć povezivanja s djetetom: Terapija igrom može razumjeti ono što dijete pokazuje kroz svoj način igre. Ono što je jako važno je da se u igri dijete osjeća dovoljno sigurno i slobodno, što mu omogućuje da pokaže svoje osjećaje i potrebe te da ih nauči izražavati na primjeren način.

18:30 - 20:00 DUSUŠ DUSUŠ - Dom učenika Sušak, Drage Gervaisa 34, Rijeka Mali dnevni boravak SŠ, S, U, Roditelji G G - Gradani različite dobi

Šamar i druge odgojne “nježnosti” (radionica) - Elizabeta Galić-Papić, Ante Papić

Biti roditelj najljepši je, ali i najteži posao. Svatko od nas teži tome da bude što bolji roditelj. Majke i očevi svakodnevno su suočeni s nedoumicama, izazovima, strahovima i pitanjima odgajaju li svoje dijete pravilno. Treba znati postaviti granice u odgoju, ali ne znamo kako ih izreći i kako postići da ih djeca shvate ozbiljno. Često roditelji ne znaju ni što učiniti ako djeca ne poštuju zadane granice. Neki posežu za kaznama, neki za ucjenama, neki za šamarima…

19:00 - 20:00 VOM VOM - Vijećnica Općine Matulji, Trg maršala Tita 11, Matulji G G - Gradani različite dobi

Brinemo li (previše) o svom zdravlju? (interaktivno predavanje) - Nataša Jelenić Herega, Ines Gazibara

Živimo u vremenu kada države, institucije i pojedinci ulažu ogromna financijska sredstva i druge resurse u očuvanje zdravlja te sprječavanje i liječenje bolesti. Pokušavamo živjeti što zdravije: jesti zdrave namirnice, uzimati dodatke prehrani, redovito vježbati, izbjegavati stres, ići na različite preventivne preglede… Jesmo li u tome odgovorni ili pretjerujemo? Gdje je granica između odgovornosti za zdravlje i zdravstvene anksioznosti? Možda ovo predavanje ponudi neke odgovore.

09:00 - 10:30 HZZ HZZ - Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka, Bulevar oslobođenja 14, Rijeka Nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji HZZ RU Rijeka PG PG - Posebna grupa

Osnaživanje i priprema za razgovor s poslodavcem (radionica zatvorenog tipa) - Natalija Marković, Arna Agbaba

Nezaposlene osobe s invaliditetom moći će nadograditi vještine samoprezentacije prilikom traženja zaposlenja, ali i poraditi na razvoju i jačanju vlastita samopouzdanja. Bit će im pružena pomoć u realnom sagledavanju vlastitih mogućnosti i profesionalnih potreba. Saznat će nešto više o: (1) načinima traženja posla (kojim se izvorima informacija koristiti i kako čitati oglase), (2) pisanju zamolbe i životopisa, (3) pripremi za razgovor za posao (najčešća pitanja na intervjuu, igranje uloga poslodavca i posloprimca, kako govoriti o svom invaliditetu te istaknuti samopoštovanje i pozitivnu sliku o sebi, što kada se osjećamo nesigurno i nemoćno) te (4) pogodnostima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, odnosno mjerama aktivne politike zapošljavanja.

10:00 - 12:00 SAVSM SAVSM - Savjetovalište Smokvina, Korzo 32, Rijeka SŠ, Roditelji OŠ - Osnovnoškolci

Što upisati nakon osnovne škole? Kamo nakon srednje? Profesionalno usmjeravanje pomaže djeci i roditeljima (interaktivno predavanje) - Bojana Smokvina Jokić

Obavezna najava na: 091/553-4580

Proces profesionalnog usmjeravanja/orijentacije izrazito je važan. Određene korake u obrazovnom procesu kao što su odabir srednje škole ili upis faksa možemo smatrati ključnim u životu. U tim trenucima psiholog kao stručna osoba može pomoći. Svojim posebno konstruiranim upitnicima za profesionalno usmjeravanje, razgovorom s djecom i roditeljima te integracijom i interpretacijom svih tih podataka iskusan psiholog savjetom, smjernicama i detaljnim izvješćem korisniku olakšava stresogenu odluku.

10:00 - 14:00 KORZO KORZO - Korzo, ispred ex Pošte, Korzo 24, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

11:00 - 17:00 P-AČN P-AČN - Privatna psihološka praksa Abramić Čehić Neli, Martinkovac 143a, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Primjena hipnoze u tretmanu anksioznosti i paničnih napada (Dan otvorenih vrata) - Neli Abramić Čehić

Obavezna najava na: 099/869-1546 ili neliabramic@gmail.com

Stanje hipnoze prirodan je fenomen, a može se definirati kao komunikacija i koncentracija isključivo na svoje vlastite misli, vrijednosti, sjećanja i životna uvjerenja. Primjena hipnoze može pomoći u smanjenju tjeskobe i učinkovita je u tretmanu anksioznosti, fobija i paničnih napada, te je za rješavanje nekih psiholoških teškoća učinkovitija i brže dovodi do rezultata od nekih drugih tradicionalnih terapija. Hipnoza vam pruža mogućnost da na prirodan i vrlo opušten način postignete željene promjene i izmijenite svoje uobičajene negativne misaone procese.
U sklopu Dana otvorenih vrata možete dogovoriti individualne radionice tijekom kojih ćete imati mogućnost saznati više o hipnozi, te kako vam može pomoći u rješavanju vaših teškoća.

13:15 - 14:00 SŠ-MM SŠ-MM - Ekonomska škola Mije Mirkovića, Ivana Filipovića 2, Rijeka SŠ - Srednjoškolci

Nasilje u vezama mladih (radionica) - Melita Perić, Zorica Janković

Nasilje u vezama mladih predstavlja značajan problem iz više razloga. Rezultati istraživanja provedenih u zadnjih desetak godina pokazuju zabrinjavajuću učestalost nasilnih ponašanja u adolescentskim vezama, kao i ozbiljne posljedice za fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje mladih. Adolescencija je ujedno razdoblje u kojem uglavnom započinje stvaranje i razvijanje partnerskih odnosa, a tada naučeni obrasci ponašanja mogu se nastaviti i u kasnijim vezama.
Na radionici adolescenti će usvojiti osnovna znanja o kvalitetnoj vezi i pravima u ljubavnoj vezi.

16:00 - 20:00 ZTC ZTC - Zapadni trgovački centar Rijeka, Zvonimirova ulica 3, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

16:30 - 18:30 DND-O DND-O - Društvo “Naša djeca“ Opatija, Stubište Lipovica 2, Opatija Roditelji PG PG - Posebna grupa

Emocionalno kompetentno dijete (interaktivno predavanje) - Ana Jantolek

Obavezna najava na: dnd.opatija@gmail.com ili 091/531-0070

Emocionalna kompetencija može se definirati kao sposobnost prepoznavanja i izražavanja vlastitih emocija. Kognitivni razvoj i temperament, kao i iskustvo i učenje te sustav vjerovanja i vrijednosti pojedinca utječu na razvoj emocionalnih kompetencija. Aktivno stvaramo naše emocionalno iskustvo, kroz kombinirani utjecaj naših kognitivnih razvojnih struktura i naše društvene izloženosti emocionalnom kontekstu. Kroz ovaj proces učimo što znači osjetiti nešto i učiniti nešto u vezi s tim.
Na interaktivnom predavanju ćemo se osvrnuti što svakome od nas znači pojam emocionalne kompetentnosti, učit ćemo o emocionalnom razvoju kod djece i razmijeniti iskustva koje aktivnosti mogu koristiti djeci kako bi ona postala emocionalno kompetentna.

16:30 - 18:30 IZVOR IZVOR - Centar Izvor Selce, Emila Antića 20, Selce OŠ, SŠ G G - Gradani različite dobi

Centar Izvor Selce otvara svoja vrata – zavirite i upoznajte se s našim uslugama (Dan otvorenih vrata) - Marija Grundler, Hana Rižovski Delogu, Barbara Blažić

Centar Izvor Selce otvara svoja vrata kako bi informirali širu javnost o različitim uslugama koje pružamo. Saznajte kako se postaje udomitelj, što možete dobiti za sebe i/ili svoju obitelj kroz uslugu savjetovanja i pomaganja, što vaše dijete može dobiti kroz uslugu poludnevnog boravka, što vaši stariji mogu dobiti kroz uslugu pomoći u kući i još mnogo drugih informacija. Psihologinje Centra Izvor pružit će Vam informacije o svim uslugama kroz interaktivno predavanje u trajanju od 45 minuta. Nakon predavanja osigurat će se vrijeme za davanje odgovora za sva individualna pitanja zainteresiranih.

17:00 - 18:30 OŠ-IM OŠ-IM - Osnovna škola Ivana Mažuranića, Lokvica 2, Novi Vinodolski Učionica 3. razreda OŠ - Osnovnoškolci

Čajanka s psihologinjama - Koliko poznajem svoje dijete? (radionica) - Andrea Bačić-Pavat, Borka Babić, Irena Križanec

Obavezna najava na: andrea.b.pavat@gmail.com

Odgojni stil i ponašanje roditelja prema djeci imaju važnu ulogu u njihovu socijalnom i kognitivnom razvoju. Nije svejedno koji će odgojni stil koristiti roditelji. Istraživanja su pokazala da roditeljstvo, odgojni stilovi i postupci znatno utječu na djetetove razvojne rezultate.
Ciljevi radionice su edukacija roditelja o utjecaju roditeljskog stila na djetetov razvoj, kao što su vladanje sobom (unutarnja kontrola), prosocijalna orijentacija, razvijanje socijalnih vještina uspostavljanja prijateljstva i suradnje s vršnjacima, intelektualni razvoj, razvijanje pozitivne slike o sebi i samopoštovanja.

17:00 - 18:30 TIĆ TIĆ - Dječji dom “Tić”, Beli Kamik 11, Rijeka Roditelji PG PG - Posebna grupa

`Škola za razvedene roditelje` - program psihološke podrške razvedenim roditeljima (radionica) - Tamara Žakula Desnica, Ljiljana Bubnić

Obavezna najava na: 051/215-670
Polazeći od ideje da svi roditelji trebaju potporu roditeljstvu te da većini roditelja u razdobljima kriza nedostaju znanje i vještine za postizanje "dobrog roditeljstva", Dječji dom „Tić“ Rijeka od 2007. godine kontinuirano provodi „Školu za razvedene roditelje“ - program psihološke podrške namijenjen svim roditeljima koji su razvedeni ili je proces razvoda braka u tijeku. Cilj programa je olakšati prilagodbu djece i roditelja na nove životne okolnosti te im pomoći u smanjivanju opterećenja uvjetovanih rastavom uz jačanje roditeljske kompetencije u odgoju, a time i osjećaja zadovoljstva roditeljskom ulogom.
Aktivnost se održava kao ciklus od pet radionica, u periodu od 19.2. do 19.3. svakog utorka.

17:00 - 18:00 DCZR DCZR - Dnevni centar za rehabilitaciju Slava Raškaj, Mire Radune Ban 14, Rijeka 1. kat G G - Gradani različite dobi

Kako pomažemo djeci s teškoćama sluha i govora živjeti lakše djetinjstvo? (Dan otvorenih vrata) - Claudia Cvečić Štimac, Hana Dutina, Ivana Valerjev

Otvorit ćemo vrata našeg Centra za sve zainteresirane kao i potencijalne  korisnike, njihove roditelje/skrbnike. Predstavit ćemo naš rad i usluge koje svakodnevno pružamo. Pružit ćemo Vam informacije o tome kako postati naš korisnik, kako poticati rani razvoj govora kod djece, kako glazbene stimulacije pomažu razvoju govora i boljem slušanju te još mnogo toga zanimljivoga... Dođite, poslušajte, naučite.

17:00 - 18:30 UZOR UZOR - U.Z.O.R. Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka, Blaža Polića 2/1, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Nijanse obitelji (radionica) - Duška Car Drljača, Paula Bogović

Obavezna najava na: uzor@udruga-uzor-rijeka.hr

Uloga obitelji u promociji inkluzivnog, pluralističkog i tolerantnog društva koje prepoznaje ljepote i posebnosti svih obitelji od iznimne je važnosti.
Radionica pruža priliku sudionicima da kroz niz vježbi prikažu obitelj onakvom kakvom je oni doživljavaju, imaju ili žele.

17:00 - 18:30 S-SVA S-SVA - Savjetovalište Sv. Ana (suteren zgrade Caritasa na Škurinjama), Osječka 84a, Rijeka G G - Gradani različite dobi

“Ja i mamu i tatu volim”. Kako radimo s djecom - žrtvama obiteljskog nasilja? (predavanje) - Laura Pavičić, Draženka Šepić Labrović

Obavezna najava na: psiholog@sv-ana.com

S problemom obiteljskog nasilja svakodnevno se susrećemo u Sv. Ani - Caritasovom domu za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja. Traumatična iskustva žena i djece koji su bili izloženi nasilju od strane člana obitelji zahtijevaju  individualizirani i interdisciplinarni pristup. Kako radimo s djecom kao najranjivijom skupinom pogođenom problemom obiteljskog nasilja, koliko smo u tome uspješni i s kakvim se ograničenjima u radu susrećemo samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u predavanju. Svaki polaznik moći će razgledati prostor Savjetovališta Sv. Ana te će dobiti publikaciju "Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno".

17:00 - 19:00 DV-V DV-V - Dječji vrtić Viškovo, Vozišće 19D, Viškovo Odgajatelji i stručni suradnici dječjih vrtića PG PG - Posebna grupa

Zašto su očevi važni? (radionica) - Sonja Pribela-Hodap, Natali Vičić

Obavezna najava na: 091/326-0774
Roditeljstvo se često gleda kroz majčinstvo, a očinstvo se donekle zanemaruje. Nova znanstvena otkrića pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta. Govori se o jedinstvenom doprinosu kojeg daju očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju.
U radionici o važnosti očeva odgajateljice i stručni suradnici dječjih vrtića steći će uvide u vlastite stavove o ulozi oca te  povećati znanje o ulozi oca u ranom djetinjstvu. Sudionici će razgovarati te dijeliti primjere pozitivne prakse poticanja očeva na veću uključenost u brigu i odgoj djeteta te život skupine i vrtića.

17:00 - 19:00 UZOR UZOR - U.Z.O.R. Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka, Blaža Polića 2/1, Rijeka 1. kat Korisnici Udruge U.Z.O.R. PG PG - Posebna grupa

Laboratorij za učenje (radionica zatvorenog tipa) - Maša Komadina

Učenici i učenice koji imaju aktivnu ulogu u učenju, koji svoje učenje pažljivo promatraju i promišljaju, određuju svoje ciljeve, stvaraju planove te prilagođavaju učenje željenom rezultatu, uspješnije će usvojiti i primijeniti znanja, imati bolju motivaciju i naposljetku, ali ne i manje važno, više će uživati u učenju. Zbog toga ćemo se u ovoj radionici na pristupačan i zabavan način baviti preispitivanjem dosadašnjih stavova o učenju, te kroz različite strategije planiranja učenja, istraživanja gradiva, ponavljanja i upotrebe tehnika učenja istražiti kako učenje može biti lakše i uspješnije. Cilj nam je usmjeriti i ohrabriti naše učenike i učenice da preuzmu kontrolu u svoje ruke, a time razviju i osjećaj efikasnosti i zadovoljstva prilikom učenja. 'Svakim se danom nešto novo nauči.'

17:00 - 19:00 DV-C DV-C - Dječji vrtić Cvrčak Mali Lošinj, PO Žižula Veli Lošinj, Vladimira Nazora 41a, Veli Lošinj U, Roditelji G G - Gradani različite dobi

Uloga bake i djeda u odgoju djece (okrugli stol) - Tanja Perić

Druženje i kontakt s bakom i djedom ima potencijal razvoja u privržen i emocionalno pozitivno ispunjen odnos koji djeci može donijeti brojne prednosti. Kvalitetan odnos s bakom i djedom najsnažnija je i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prve, prema roditeljima, a prednosti koju djeca dobivaju iz takvog odnosa, gdje je prisutan generacijski jaz, su višestruke. Istraživanja su pokazala kako djeca koja provode više vremena s bakom i djedom bolje prihvaćaju pojam starenja i shvaćaju kako je ono dio svakodnevice.
Cilj okruglog stola je definirati ulogu bake i djeda u odgoju djeteta, utvrditi produktivnost odnosa u odgoju djeteta te otkriti i razriješiti potencijalne teškoće odnosa unučadi s bakom i djedom.

17:00 - 20:00 PGK PGK - Prostorije Grada Kastva, Zakona kastafskega 3, Kastav Građani Kastva PG PG - Posebna grupa

Savjetovalište za građane grada Kastva - dođi, pitaj, pričaj (Dan otvorenih vrata) - Ines Jakovčić, Tomislav Lesica

Obavezna najava na: 098/980-6211

Od veljače 2007. godine Grad Kastav financira rad Psihološkog savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj. Svakog utorka od 17.00 do 20.00 sati u prostorijama Gradske uprave građani Kastva mogu dobiti besplatnu stručnu psihološku pomoć od liječnika-psihijatra i psihologinje. Savjetovanje je besplatno, potpuno povjerljivo i anonimno te za dolazak nije potrebna uputnica. I ovog utorka građani mogu doći na razgovor, saznati informacije koje ih zanimaju o radu Savjetovališta ili porazgovarati o svojim problemima.

18:00 - 19:30 PSISANO PSISANO - Psi sano j.d.o.o. za psihološku djelatnost, Strossmayerova 18 (1. kat), Rijeka SŠ, S, Roditelji G G - Gradani različite dobi

Imam li dovoljno samopoštovanja? Kako samopoštovanje upravlja mojim svakodnevnim životom (radionica) - Ines Denona, Magdalena Denona

Obavezna najava na: ines.denona@gmail.com
U današnjem svijetu na vrhu ljestvice su uspješne, snažne i prihvaćene osobe. Što se desi kad nam samopoštovanje ne dopušta da iskažemo sebe i kad ne uspijemo prikupiti brojne "lajkove" za svoj "životni story"? Kako prepoznati kad je samopoštovanje prepreka u ostvarenju uspjeha, zadovoljstva i kvalitetnih kontakata s drugim ljudima? Nisko samopoštovanje često je naš "neprijatelj" i vjerojatno će pridonjeti da se osjećamo manje sretno i zadovoljno. Previše visoko samopoštovanje također ima svoje zamke koje se mogu nepovoljno odraziti na naš svakodnevni život.
Zanima vas kako samopoštovanje djeluje na vaš svakodnevni život i što možete učiniti da ga poboljšate? Pridružite nam se u radionici i isprobajte tehnike psihoterapije i coachinga koje će vam pomoći da postignete željene promjene.

18:00 - 20:00 AM AM - Amico Medico, Srdoči 29, Rijeka Trudnice G G - Gradani različite dobi

Trudnoća, porod i majčinstvo (interaktivno predavanje) - Mia Host

Obavezna najava na: 091/799-0651

Trudnoća je jedno od najčarobnijih razdoblja života. No ujedno je i razdoblje velikih promjena, strahova i pitanja. Ovim predavanjem trudnicama će se nastojati pružiti informacije o emocionalnim promjenama kroz koje će prolaziti tijekom trudnoće, poroda i majčinstva, ohrabriti ih u suočavanju sa strahovima, osvijestiti njihovu snagu i sposobnost kontrole nad porođajnom boli, pružiti podršku u usvajanju nove uloge majke te omogućiti razmjenu iskustava i praktičnih savjeta.

18:00 - 21:00 AKV AKV - Caffe bar Kampus (Akvarij), Radmile Matejčić 5, Rijeka S S - Studenti

Practice caffé (tribina) - Zoran Sušanj, Nikoleta Zubić

Practice caffé organizira se s ciljem upoznavanja studenata završnih godina studija psihologije s radom psihologa u praksi. Mladi psiholozi i vježbenici iz različitih područja psihologije predstavit će studentima svoja prva radna iskustva, stečena praktična znanja i vještine te izazove s kojima su se susreli nakon napuštanja sustava obrazovanja. Ovogodišnji, drugi po redu Practice caffé, ugostit će nastavnike Odsjeka za psihologiju iz različitih primijenjenih područja psihologije, a svoja profesionalna iskustva izložit će: Iva Kirša (KBC Rijeka), Jasna Matošević (OŠ Vladimira Nazora, Pazin), Katarina Banov (Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka), Maja Mavrin (Electus DGS d.o.o.), Neva Ljuština (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Pazin) i Sara Asančaić (HZZ Rijeka).

18:00 - 19:00 GK-SO GK-SO - Gradska knjižnica Rijeka, Središnji odjel Palača Modello, Matije Gupca 23, Rijeka Poduzetnici i Građani različite dobi PG PG - Posebna grupa

Kako (p)ostati dobar lider? (interaktivno predavanje) - Tijana Debelić

Lider, riječ koje su u poslovnom svijetu svima „puna usta“, ali koju često ne razumijemo ili uzimamo zdravo za gotovo jer “ili ju imaš, ili je nemaš“. Od pionirske teorije “velikih ljudi” koja smatra da je skup urođenih osobina taj koji razlikuje vođu od ostalih ljudi, pa sve do najmodernijih teorija koje pokušavaju objasniti vodstvo u suvremenom kontekstu, možemo “izvući” neke korisne savjete te ih implementirati u naš svakodnevni život. Dođite i osvijestite vlastitu lidersku vještinu i usvojite smjernice za njeno usavršavanje.

18:00 - 19:30 DCZR DCZR - Dnevni centar za rehabilitaciju Slava Raškaj, Mire Radune Ban 14, Rijeka 1. kat Odgojno-obrazovni stručnjaci i studenti odgojnih i obrazovnih znanosti PG PG - Posebna grupa

Čujemo li se? Gluhi i nagluhi učenik u redovnoj školi (interaktivno predavanje) - Marta Madej

OTKAZANO!

Obavezna najava na: mmadej77@gmail.com

Oštećenje sluha jedno je od učestalijih urođenih oštećenja, a djeca oštećenog sluha sve su češće integrirana u redovne škole. Ukoliko radite ili planirate raditi u nastavi, vrlo je vjerojatno da ćete se u klupama svoje učionice susresti s gluhim ili nagluhim učenikom. U interaktivnom predavanju ćete saznati koje su sve implikacije oštećenja sluha na redovan obrazovni proces, te kako nastavu metodički i sadržajno prilagoditi specifičnim potrebama gluhih i nagluhih učenika. Predavanje je namijenjeno odgojno-obrazovnim djelatnicima i studentima odgojnih i obrazovnih znanosti, uz prethodnu prijavu.

18:30 - 19:45 FFRI FFRI - Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4 (Kampus na Trsatu), Rijeka F-401 Studenti, Roditelji SŠ - Srednjoškolci

Neodoljiv život profesionalnih sportaša (predavanje) - Petar Nikolić

Rijetke su osobe kojima život profesionalnog sportaša ne izgleda privlačno. Ono što vidimo su nastupi pred velikim brojem navijača, prisutnost u medijima, posao koji je zapravo igra, a često donosi i iznadprosječnu zaradu. Na koji god se dio njihova života usmjerimo, zaključimo "blago njima!". Pokušat ću vam približiti, iz moje perspektive sportskog psihologa, kako zaista izgleda život profesionalnog sportaša. Koje su dobre, a koje loše strane sportskog profesionalizma iz praktičnog iskustva rada s profesionalcima u više timskih i individualnih sportova? Očekujem da ćete razumjeti koja je razlika u mentalnim navikama, obavezama i vještinama šampiona i onoga koji bi to samo mogao biti.
Pridružite mi se i saznajte više o životu profesionalnih sportaša.

09:00 - 10:30 HZZ HZZ - Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka, Bulevar oslobođenja 14, Rijeka Nezaposleni pripadnici romske nacionalne manjine u evidenciji HZZ RU Rijeka PG PG - Posebna grupa

Priprema za zapošljavanje (radionica zatvorenog tipa) - Boris Pilepić, Arna Agbaba

Radionica je osmišljena s ciljem informiranja o mogućnostima obrazovanja i motiviranja nezaposlenih osoba romske nacionalne manjine za uključivanje u obrazovni proces, prije svega završetak osnovne škole (opismenjavanje), a potom i na stjecanje kvalifikacije odnosno polukvalifikacije. Korisnici će osvijestiti važnost obrazovanja i učenja u povećanju razine zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada, bit će upoznati s osnovnim načinima traženja posla i predstavljanja poslodavcu s naglaskom na aktivni stav i preuzimanje odgovornosti. Korisnicima će se pružiti podrška u suočavanju s predrasudama, stereotipima i diskriminacijom te će se raspraviti o mogućim načinima njihova prevladavanja.

10:00 - 11:30 PAP-O PAP-O - Postaja aerodromske policije Rijeka Omišalj, Hamec 1, Omišalj Policijski službenici Policijske uprave Primorsko-goranske PG PG - Posebna grupa

Policijski posao `u krvi`: kako (emocionalno) zdrav dočekati mirovinu (predavanje) - Tamara Komadina

Obavezna najava na: 051/430-215 ili tkomadina@mup.hr

Kaže se da se policijski službenici susreću s „najluđim, najopakijim i najtužnijim“ problemima društva. Kako to utječe na profesionalce koji se s time suočavaju desetljećima tijekom svoje policijske karijere? Što je psihološka otpornost i koliko je važna u policijskom poslu? Zašto je za mentalno zdravlje policijskih službenika često važnije ono što se dogodi nakon radnog vremena nego ono što se dogodi tijekom radnog vremena?
Na predavanju će se govoriti o biološkim aspektima policijskog posla i načinima na koji se isti odražavaju u svakodnevnom funkcioniranju policijskih službenika, kako ojačati psihološku otpornost te o važnosti uspostavljanja ravnoteže između posla i privatnog života.10:00 - 14:00 KORZO KORZO - Korzo, ispred ex Pošte, Korzo 24, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

12:00 - 15:00 FFRI FFRI - Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4 (Kampus na Trsatu), Rijeka F-354 S, G SŠ - Srednjoškolci

Dan otvorenih vrata Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci - Tamara Mohorić, Rosanda Pahljina-Reinić, Irena Miletić, Nikoleta Zubić

U okviru aktivnosti „Dan otvorenih vrata Odsjeka za psihologiju“ posjetiteljima različite životne dobi (srednjoškolcima, studentima, građanima) članovi Odsjeka za psihologiju predstavit će svoje aktivnosti. Budućim će studentima biti predstavljeni preddiplomski i diplomski studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Trenutni studenti i zainteresirani građani moći će dobiti korisne informacije o poslijediplomskim studijima psihologije (Specijalističkom studiju „Psihološko savjetovanje“ i Doktorskom studiju iz psihologije) koje organizira Odsjek za psihologiju. Također, zainteresiranim će posjetiteljima biti predstavljene informacije o aktivnostima/projektima Centra za primijenjenu psihologiju koji djeluje pri Odsjeku za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci.

13:00 - 14:30 TIĆ TIĆ - Dječji dom “Tić”, Beli Kamik 11, Rijeka SŠ - Srednjoškolci

Uloga prijatelja u sprječavanju nasilja u mladenačkim vezama (radionica) - Ingrid Mavrić, Tamara Žakula Desnica, Lina Debelić

Obavezna najava na: 051/430-303 ili imavric@mup.hr

Nasilje u bliskim vezama mladih je oko tri puta češće od nasilja u bračnim vezama. Iskustvo fizičkog zlostavljanja u mladenačkoj vezi snažan je prediktor kasnijeg nasilja u obitelji, pa se prevencijom nasilja u mladenačkim vezama može utjecati na smanjivanje nasilja u obitelji i bračnim odnosima u razdoblju odrasle dobi. Važnu ulogu u sprečavanju takvog nasilja mogu imati prijatelji ako imaju odgovarajuća znanja i vještine o tome kako prepoznati i reagirati na nasilje u vezama svojih prijatelja. Stoga je cilj radionice osvijestiti i uputiti učenike kako pružiti adekvatnu pomoć prijateljima koji su u nasilnoj vezi ili čine nasilje te osnažiti učenike koji su u nasilnoj vezi da se obrate prijateljima za pomoć.

13:15 - 14:00 GŠ-IMR GŠ-IMR - Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, Laginjina 1, Rijeka Učenici Glazbene škole Ivana Matečića Ronjgova Rijeka PG PG - Posebna grupa

Kako uspješnije učiti i pamtiti uz pomoć mnemotehnika (radionica) - Andrea Vucelić

Na koji nam način gospodin Mevezema Jusaune može pomoći da zapamtimo planete u sunčevom sustavu? O čemu govori poznati detektiv Sherlock Holmes kada spominje „palaču uma“? Naime, ovdje je riječ o poznatim mnemotehnikama, odnosno tehnikama koje koristimo kako bi lakše zapamtili sadržaj koji je inače teže pamtljiv. Kako bi lakše zapamtili redoslijed planeta u sunčevu sustavu – MErkur, VEnera, ZEmlja, MArs, JUpiter, SAturn, Uran i NEptun, možemo od početnih slova napraviti kraticu koja će nam koristiti kao asocijacija: Mevezema Jusaune. Ili pak možemo uz pomoć vizualnog predočavanja „pospremiti“ informacije u nama dobro poznati prostor, palaču našeg uma.
U prvom dijelu radionice upoznat ćemo se s nekim od najpoznatijih mnemotehnika, dok ćemo u drugom dijelu primijeniti navedene „alate“ u praksi.

15:00 - 16:30 MUR MUR - Matica umirovljenika grada Rijeke, Kružna 5, Rijeka U U - Umirovljenici

Brak i partnerstvo u mirovini: nove snage i izazovi (interaktivno predavanje) -Katarina Banov

Obavezna najava na: 095/362-6756

O partnerstvu starijih osoba rijetko se govori, no bračni odnos umirovljenicima snažno djeluje na zadovoljstvo životom. Mnogi se susreću s novim izazovima u trenutku kada odrasla djeca napuste kućanstvo i kada oba partnera, zbog prestanka radnih obaveza počnu zajednički provoditi i više vremena nego ranije. Dok neke brakove ova faza učini jačima, drugi postaju jedni prema drugima kritičniji i na loše navike osjetljiviji. Kako smanjiti kritičnost i očuvati kvalitetu braka u trećoj dobi, kako se nositi sa zdravstvenim teškoćama partnera i što partneri u mirovini očekuju od braka?
Pozivamo umirovljenike koji su u braku da dođu saznati nešto više o snagama svog odnosa, kako u njemu ostati složni i jedno drugome podrška i koje su uobičajene zamke s kojima se možete suočiti na vašem putu u dvoje.

16:00 - 20:00 ZTC ZTC - Zapadni trgovački centar Rijeka, Zvonimirova ulica 3, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

17:00 - 19:00 DV-VN DV-VN - Dječji vrtić Vladimir Nazor, Skalini istarskog tabora 1, Kastav S, Roditelji G G - Gradani različite dobi

Plivajmo zajedno II.: kako individualizirati predškolske programe djeci s posebnim potrebama? (okrugli stol) - Maja Škrinjar, Sanda Šogolj

Obavezna najava na: psihologinja@vrtic-kastav.com
Ovim okruglim stolom nadovezujemo se na dane otvorenih vrata održane unazad dvije godine. Tada smo sve zainteresirane goste upoznavali s djelatnošću pomagača za djecu s razvojnim odstupanjima u vrtičkim skupinama. Ovom prilikom želimo okupiti zainteresirane za raspravu o podršci djeci različitih razvojnih profila, potrebama koje dječji vrtić može zadovoljiti i koje ne može, odgojno-obrazovnim programima, izvršiteljima tih programa, itd. Različita mišljenja različitih sudionika i korisnika predškolskih odgojno-obrazovnih programa pomažu nam u promišljanju i provedbi optimalnih rješenja.

17:00 - 18:00 OŠ-SN OŠ-SN - Osnovna škola “San Nicolo“, Mirka Čurbega 18, Rijeka Učionica 3 Roditelji PG PG - Posebna grupa

Moć priče (radionica) - Ester Bakotić-Šepić, Dijana Jurčić-Bakarčić, Tašana Bobanović

Priče imaju jedinstvenu moć da pokrenu ljudski um i srce. Postoje oduvijek, čak i prije pisane riječi. Dio su svačijeg djetinjstva. Kao što kaže Susan Perrow, svjetski poznata autorica priča, pripovijedanje je umjetnost, jedna od najstarijih. Priče dotiču naše srce, one nas mogu pokrenuti, nahraniti, utješiti, nasmijati. Priča lako nalazi put do djeteta, može ga dotaknuti i ostaviti trajan utisak mijenjajući pritom djetetov odnos prema sebi i svijetu. Radionica je predviđena za roditelje učenika razredne nastave kako bi ih potaknula na razmišljanje o važnosti priče i pripovijedanju priča u djetinjstvu. Odabranim pričama ukazat će se na moć pripovijedanja priče i pokazati roditeljima vrijednost priče kako za djecu tako i za odrasle.

17:00 - 18:00 OŠ-P OŠ-P - Osnovna škola Podmurvice, Podmurvice 6, Rijeka Učionica 54 G G - Gradani različite dobi

Escape room: Samo umom pronađi izlaz (radionica) - Nada Kegalj

Obavezna najava na: 098/594-721 ili nadakegalj@yahoo.com      

Escape room ili Soba za bijeg pustolovna je igra u kojoj igrači rješavaju niz zagonetki koristeći tragove i razne strategije da bi otkrili izlaz iz sobe. Izazovi u igri su inspirirani lektirnim djelima, raznim pismima, zadacima iz kemije, geografije, fizike, matematike i, naravno, psihologije. Ovakvim zadacima, osim  timskog rada, potičemo logičko i kreativno mišljenje te je izazov posebice u radu s darovitim učenicima. Igrači se zabavljaju, druže i vesele otkrivajući šifre. Trebate samo: 1) Sastaviti ekipu od 5-6 članova; 2) Prijaviti se voditeljici; 3) Odigrati igru i pronaći izlaz iz Sobe; 4) Zabaviti se i biti sretni!                                                    

17:00 - 18:30 TIĆ TIĆ - Dječji dom “Tić”, Beli Kamik 11, Rijeka Roditelji PG PG - Posebna grupa

Sigurno dijete - uloga roditelja (interaktivno predavanje) - Nataša Makarun, Ljiljana Bubnić

Obavezna najava na: 051/215-670

Sigurnost djeteta jedan je od važnijih zadataka roditelja u odgoju djeteta. „Sigurno dijete - uloga roditelja“ je predavanje namijenjeno roditeljima djece nižih razreda osnovne škole. Na predavanju će se govoriti o oblicima nasilja kojima djeca mogu biti izložena tijekom odrastanja (vršnjačko, obiteljsko, elektroničko nasilje i dr.) te što roditelji mogu učiniti da zaštite djecu i spriječe da do nasilja dođe.

17:00 - 19:00 UFRI UFRI - Učiteljski fakultet u Rijeci, Sveučilišna avenija 6, Rijeka U-409 i U G G - Gradani različite dobi

Učinak glazbe na mozak - može li sviranje usporiti starenje? (interaktivno predavanje) - Bojana Smokvina Jokić, Mladenka Tkalčić

Poznato je da glazba ima učinak na kognitivne, emocionalne i tjelesne funkcije čovjeka. Ona utječe na ljudsko raspoloženje i ponašanje. Taj se utjecaj može mjeriti i predvidjeti što čini temelj za primjenu glazbe u terapijske svrhe. No još i više od samoga slušanja glazbe sve veći broj istraživanja pokazuje da sviranje instrumenta pozitivno utječe na čovjekove mentalne sposobnosti. Možemo li govoriti o tome da sviranje instrumenata usporava promjene na mozgu, a time i slabljenje mentalnih/kognitivnih sposobnosti? Može li glazba usporiti razvoj demencije? U našem interaktivnom predavanju prezentirat ćemo i kratke filmove o korištenju glazbe u terapijske svrhe kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, ali i demonstrirati dobrobiti učenja sviranja (klavira) u odrasloj dobi.

17:00 - 19:00 DV-O DV-O - Dječji vrtić Opatija, Antona Mihića 5a, Opatija Majke polaznika DV Opatija PG PG - Posebna grupa

O očevima i majkama (radionica) - Gorana Mišćenić, Tanja Sudiskas

Obavezna najava na: 099/569-5247 ili psiholog@djecji-vrtic-opatija.hr

U društvu postoje razne prepreke aktivnijem uključivanju očeva u brigu o djeci, a među njima su i stavovi okoline pa i samih majki o tome koliko su očevi sposobni brinuti o malom djetetu te u koje oblike brige se mogu uključiti. Sami očevi opisuju situacije u kojima se njihov pristup djetetu razlikuje od pristupa kojeg imaju majke. Upravo taj različit pristup često biva povod njihovim nesuglasicama oko toga čiji je pristup bolji. U radionici govorimo o važnosti uloge oca u ranom djetinjstvu. Upoznajemo nalaze istraživanja koji govore o dobrobitima očeve uključenosti u život djeteta, utjecajima očevog pristupanja djetetu i igranju na razvoj djeteta. Bavimo se i međusobnim razlikama očeva i majki u pristupu djetetu u ostvarivanju odgojnih ciljeva kao i važnošću njihova međusobnog uvažavanja.

17:30 - 19:00 UFRI UFRI - Učiteljski fakultet u Rijeci, Sveučilišna avenija 6, Rijeka U-308 Odgajatelji, učitelji, stručni suradnici zaposleni u vrtiću i OŠ G G - Gradani različite dobi

Vrtić i škola/prijelaz i prilagodba – suradnja, partnerstvo…? (interaktivno predavanje) - Sanja Tatalović Vorkapić, Vesna Katić

Obavezna najava na: sanjatv@uniri.hr

Razdoblja rane i predškolske te osnovnoškolske dobi obilježena su dinamičnim i intenzivnim promjenama unutar kojih se pozornost usmjerava socio-emocionalnoj dobrobiti djece. Prijelazna razdoblja i prilagodbe djece predstavljaju pravi izazov, gdje je za realizaciju uloga odgojno-obrazovnih djelatnika (odgajatelja, učitelja razredne nastave, stručnih suradnika) jednako važna individualna podrška i međusobna suradnja. Kakva je praksa suradnje vrtića i škole u našoj i u stranim zemljama? Koje su dobre, a koje loše strane te suradnje? Postoje li smjernice za kreiranje dobre prakse te kako ih ostvariti unutar postojećih mogućnosti? Nakon prikaza teorijskih modela prijelaza i prilagodbe te različitih praksi, nastojat će se tijekom interaktivnog predavanja odgovoriti na postavljena pitanja.

17:30 - 18:15 SŠ-IO SŠ-IO - Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, Jože Vlahovića 10, Rijeka SŠ - Srednjoškolci

Psihologija svakodnevice - Prevencija nasilja u adolescentskim vezama: `Je li moja veza kvalitetna?` (radionica) - Senka Tomljanović Manestar, Ana Fabijan

Obavezna najava na: 051/343-333 ili senka.tm@gmail.com

Mladi ljudi, adolescenti različito poimaju što je dobra i kvalitetna veza. Kvalitetne su one veze koje se temelje na jednakosti partnera, a ne na kontroli i moći nad drugom osobom. U kvalitetnoj se vezi osobe trebaju osjećati ugodno i sigurno, imati o sebi dobro mišljenje, imati kvalitetnu komunikaciju i međusobno povjerenje te osjećati se vrijednima i poštovanima.
Na radionici želimo ispitati stavove i mišljenja učenika završnih razreda o nasilju u adolescentskim vezama, potaknuti ih na razmišljanje i raspravu o poželjnim i štetnim oblicima ponašanja u vezi te pojasniti pojam kvalitetne veze. Cilj nam je doprinijeti prevenciji nasilja u adolescentskim vezama.

17:30 - 18:30 DV-GC DV-GC - Dječji vrtić “Girice”, Šetalište 20. travnja 54, Cres Dvorana Roditelji G G - Gradani različite dobi

Č kao čitanje - V kao vrtić (predavanje) - Morena Damijanjević, Mirela Anđelić

Čitanje je složen psihološki proces koji uključuje jezik, pamćenje, mišljenje, inteligenciju i percepciju. Sposobnost čitanja temeljna je u našem svakodnevnom životu i nužna za uspješno djelovanje. Kada djeca uče čitati moraju savladati sljedeće perceptivne procese: prepoznavanje slova i riječi, aktiviranje relevantnih informacija o tim riječima u pamćenju te razumijevanje teksta kao cjeline što u velikoj mjeri određuje uspješnost tijekom školovanja. Učenje čitanja najvažniji je zadatak djeteta u početnom školovanju.
U predavanju će se govoriti o psihološkim procesima u osnovi čitanja. Prikazat će se faze usvajanja čitanja, dati odgovore o tome kada započeti i kako poticati razvoj predčitalačkih vještina te kako prepoznati i otkloniti teškoće u učenju čitanja.17:30 - 18:30 VGR VGR - Vijećnica Grada Rijeke, Korzo 16, Rijeka S, Poduzetnici G G - Gradani različite dobi

Važnost povratnih informacija za uspjeh u vodstvu (i šire) (predavanje) - Nataša Ivanković

Možda vas izraz vodstvo asocira na vojsku ili menadžere, no vodstvo ima puno šire implikacije. Svakog dana funkcioniramo iz različitih uloga koje zahtijevaju vođenje drugih, svjesno ili nesvjesno. Preuzimamo vodstvo onda kada želimo u nekom području povećati utjecaj. U osvještavanju vlastitih vještina utjecaja drugi ljudi su nam jedini i neizbježan izvor korisnih informacija. Zašto onda tako nerado primamo i dajemo povratne informacije koje su nam neophodne da bismo se razvijali kao vođe?
U predavanju će se govoriti o važnosti povratnih informacija za uspjeh u vodstvu (i šire) te integriranju povratnih informacija u kompanijsku kulturu.


18:00 - 19:30 UGIN UGIN - Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Viktora Cara Emina 9, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Uvod u Mindfulness (radionica) - Nataša Jelenić Herega

Obavezna najava na: natasajelenic2000@yahoo.co.uk
Mindfulness ili usredotočena svjesnost danas zaokuplja sve više pažnje onih koji žele živjeti kvalitetnije i ispunjenije. Mindfulness je namjerno usmjeravanje pozornosti na ono što se zbiva u nama i oko nas u sadašnjem trenutku i bez prosuđivanja.
Što to zapravo znači i kako se kultivira vještina usredotočene svjesnosti, saznat će se na radionici na kojoj će se kombinirati kratka teoretska izlaganja i iskustvene vježbe kojima unosimo punu svjesnost u ono što radimo.

18:00 - 20:00 UTO UTO - Caffe bar Utopija, Omladinska 1a, Mali Lošinj G G - Gradani različite dobi

Psiho kviz (Pub kviz) - Elena Busanić

Obavezna najava na: elena.busanic@gmail.com

Psihologija je jedno od onih područja o kojem ljudi smatraju da dosta znaju. Kroz formu pub kviza sudionici će moći okušati svoje znanje iz poznatih pojmova u psihologiji te ga upotpuniti na zabavan način, kroz druženje i natjecanje. Ekipe se trebaju sastojati od 3 do 5 članova, a natjecat će se u 6 različitih psihologijskih kategorija.

18:30 - 19:00 DUSUŠ DUSUŠ - Dom učenika Sušak, Drage Gervaisa 34, Rijeka Društvena prostorija SŠ, S G G - Gradani različite dobi

Vježbam, dakle dobro jesam - psihološke dobrobiti tjelesne aktivnosti (radionica s obveznim vježbanjem) - Ante Papić, Elizabeta Galić-Papić

Jedan od znanstveno provjerenih načina da postignemo i održimo željeni izgled, očuvamo i unaprijedimo svoje tjelesno i mentalno zdravlje jest integrirati tjelesnu aktivnost i vježbanje u našu užurbanu i stresnu svakodnevicu. Nakana radionice je upoznati polaznike s generalnim zdravstvenim koristima redovitog, sustavnog i pojedincu primjerenog vježbanja s naglaskom na cijeli niz psiholoških dobrobiti poput redukcije depresivnih stanja, anksioznosti i stresa, ublažavanja problema sa spavanjem, povećanja pozornosti i usmjerenosti na zadatke, razvijenijih kognitivnih procesa, povećanja samokontrole, razvoja samopouzdanja, prosocijalnog ponašanja… S obzirom na dugogodišnje rekreativno iskustvo voditelja, radionica uključuje obvezno sudjelovanje polaznika u posebno odabranim vježbama.

19:00 - 20:30 VOM VOM - Vijećnica Općine Matulji, Trg maršala Tita 11, Matulji G G - Gradani različite dobi

Kako reći `ne` (i drugi načini postavljanja zdravih osobnih granica) (radionica) - Tamara Sremec

Obavezna najava na: t.sremec@gmail.com ili 098/464-755

Postavljanje zdravih osobnih granica ključno je za izgradnju kvalitetnih odnosa s drugim ljudima, preuzimanje kontrole nad vlastitim životom i izbjegavanje osjećaja nezadovoljstva, anksioznosti i depresivnosti. No ponekad u životu, zbog straha da ćemo povrijediti druge ljude, narušiti dobar odnos ili zbog straha od posljedica, pristajemo i na situacije koje nisu u skladu s našim životnim vrijednostima i ciljevima. U ovoj radionici možete saznati kako izgledaju zdravo postavljene osobne granice, koji su najčešći razlozi koji nas sprječavaju da ih postavljamo te kako se postavljaju osobne granice uvažavajući dostojanstvo drugih ljudi.
Tijekom radionice moći ćete isprobati neke načine očuvanja osobnih granica poput: reći ne, zatražiti pomoć i izraziti neslaganje s drugima.

20:30 - 23:00 RPR RPR - River pub Rijeka, Frana Supila 12, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Psiho pub kviz (Pub kviz) - Silvija Šikić i Lorena Zec

Obavezna najava na: Facebook inbox RiverPub Rijeka

Tradicionalni Kviz @ River Pub i ove godine oblači svoje psihologijske odore i tu je da testira vaše znanje o različitim temama iz područja psihologije. Pripremite ekipu od 3 do 5 članova, napravite team-building, poradite na grupnoj koheziiji i dinamici i spremni ste za još jednu zabavnu srijedu uz Pub kviz. I nemojte zaboraviti prijaviti ekipu!!

10:00 - 14:00 KORZO KORZO - Korzo, ispred ex Pošte, Korzo 24, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

10:00 - 10:45 OŠ-IM OŠ-IM - Osnovna škola Ivana Mažuranića, Lokvica 2, Novi Vinodolski Učionica 49 Učenici 6. Razreda OŠ Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski PG PG - Posebna grupa

Uronjeni u morsku pjenu - alati u borbi protiv stresa (radionica) - Andrea Bačić-Pavat, Borka Babić, Irena Križanec

U svakodnevnom životu učenici su stalno izloženi različitim situacijama (npr. dobivanje loše ocjene, narušeni odnosi s vršnjacima, gubitak na utakmici ...) koje doživljavaju kao stresne. Svatko od nas ima strategije suočavanja kojima je najskloniji – netko se odmah baca u “akciju”, netko traži podršku u okolini, netko se povlači u sebe ili se prestaje baviti aktivnostima koje mu izazivaju nelagodu. To sve mogu biti dobre strategije, no nekada ih možda ne koristimo na najbolji mogući način ili se ne sjetimo nekih drugih strategija, možda primjerenijih situaciji.
Na radionici ćemo učiti o različitim strategijama suočavanja sa stresom, o njihovim dobrim stranama i manama, te kroz vježbanje razvijati nove ideje o nošenju sa stresnim situacijama.

10:00 - 12:00 SAVSM SAVSM - Savjetovalište Smokvina, Korzo 32, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Dobrodošli u psihološko savjetovalište Smokvina (Dan otvorenih vrata) - Bojana Smokvina Jokić

Obavezna najava na: 091/553-4580

Upoznajte se s uslugama Savjetovališta Smokvina. Kao i svake godine do sada na Danu otvorenih vrata privatnog psihološkog savjetovališta Smokvina u Rijeci i ovoga puta možete doznati sve o uslugama koje se nude. Od individualnog psihološkog savjetovanja za mlade i odrasle osobe do partnerskog savjetovanja te profesionalnog usmjeravanja za osmaše i maturante - raspitajte se o svemu što vas zanima u vezi rada kliničke psihologinje i suradnika osobnim dolaskom u četvrtak u periodu od 10 - 12 sati.

11:00 - 16:00 OŠ-MR OŠ-MR - Osnovna škola Mrkopalj, Školska 2, Mrkopalj Roditelji, učitelji, ravnatelji, stručni suradnici, pomoćnici u nastavi S S - Studenti

Inkluzija djece s teškoćama u razvoju u redovne osnovne škole - iskustva goranskih škola (tribina) - Renata Lisac, Ksenija Petelin, Tanja Jakovac, Mirjana Pribanić Klanac, Maja Dragoslavić, Monika Bajt

Obavezna najava na: os.mrkopalj@inet.hr

Učenici s teškoćama u razvoju dio su šarolike školske cjeline, dio živog i dinamičnog školskog ambijenta. U goranskim školama primjećujemo porast broja učenika s teškoćama u učeničkoj populaciji. S obzirom da se radi o malom i po mnogočemu specifičnom području, želimo se međusobno povezati. Želja nam je zajedno pronaći najadekvatnije načine za zadovoljavanje raznolikih potreba te djece, podijeliti svoja iskustva, materijale i sl.
Skup će rezultirati prijedlozima kako se što bolje organizirati, sugestije kako raditi, kome se obraćati za pomoć u slučaju potrebe i sl., a zasigurno će se javiti i nova pitanja, kao što to obično biva. 

13:15 - 14:00 SŠ-MM SŠ-MM - Ekonomska škola Mije Mirkovića, Ivana Filipovića 2, Rijeka SŠ - Srednjoškolci

Nasilje u vezama mladih (radionica) - Melita Perić, Zorica Janković

Nasilje u vezama mladih predstavlja značajan problem iz više razloga. Rezultati istraživanja provedenih u zadnjih desetak godina pokazuju zabrinjavajuću učestalost nasilnih ponašanja u adolescentskim vezama, kao i ozbiljne posljedice za fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje mladih. Adolescencija je ujedno razdoblje u kojem uglavnom započinje stvaranje i razvijanje partnerskih odnosa, a tada naučeni obrasci ponašanja mogu se nastaviti i u kasnijim vezama.
Na radionici će adolescenti usvojiti osnovna znanja o kvalitetnoj vezi i pravima u ljubavnoj vezi.

14:00 - 16:00 SSC-PS SSC-PS - Sveučilišni savjetovališni centar – Psihološko savjetovalište, Radmile Matejčić 3 Prostorija 141 S S - Studenti

Ogledalce ogledalce… tko je najljepši na svijetu? (radionica) - Jasna Borbelj Čeko, Ines Jakovčić

Obavezna najava na: jasna.borbeljceko@uniri.hr

Slika tijela predstavlja naš način doživljavanja vlastitog tijela, a obuhvaća misli i osjećaje o tijelu, točnost procjenjivanja veličine i oblika tijela te ponašanja koja poduzimamo ili izbjegavamo zbog percepcije tijela. Slika tijela razvija se u interakciji s drugima i našom okolinom (npr. vršnjacima, obitelji, medijima...), pri čemu okolina odražava ono što uči i očekuje kultura u kojoj živimo. U svakoj kulturi postoje nepisani standardi o tome kako bi trebao izgledati savršeni muškarac ili žena.
Na radionici će se razgovarati o definiciji slike tijela, o idealu mršavosti i o tome kako se formira slika tijela. Sudionici će proći vježbice za kritičko procjenjivanje ideala mršavosti te će dobiti smjernice za prihvaćanje onih dijelova tijela kojima ljudi često nisu zadovoljni.

16:00 - 17:30 TERRA TERRA - Udruga Terra, Krešimirova 12, Rijeka i Studenti G G - Gradani različite dobi

Kibernetika psihoterapije - kako znanost o kompleksnim sistemima mijenja ulogu psihoterapeuta (interaktivno predavanje) - Zrinka Rička-Žauhar, Nikola Serdarević

Obavezna najava na: nikolaserdarevic@gmail.com

Sredinom dvadesetog stoljeća znanstvenici iz vrlo različitih područja susreću se sa sve većom kompleksnošću predmeta kojima se bave te se okupljaju u novom interdisciplinarnom pristupu nazvanom kibernetika. Kibernetika istražuje upravljanje i komunikaciju unutar ekosustava, društava, organizacija, pojedinaca, organizama te, tada još novih, računalnih strojeva i uviđa potrebu za novim cirkularnim i holističkim pristupom.
U ovom interaktivnom predavanju prenijet ćemo kako izgleda psihoterapija gledana kroz pristup i jezik kibernetike, te kako ona mijenja uloge psihoterapeuta, klijenta, okoline i obitelji u potrazi za terapijskom promjenom.

16:00 - 20:00 ZTC ZTC - Zapadni trgovački centar Rijeka, Zvonimirova ulica 3, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

16:00 - 17:30 OŠ-B OŠ-B - Osnovna škola Brajda, Ivana Rendića 6, Rijeka Učitelji PG PG - Posebna grupa

Odvažno ja - kreativno poticanje učenja, postavljanje ciljeva i ublažavanje treme kroz pokret i ples (radionica) - Dubravka Anka Veršić, Linda Kolić Sobol

Obavezna najava na: dversic@yahoo.com

Nelagoda i strah kojeg ponekad osjetimo na ispitu, sastanku ili za vrijeme nastupa prirodna je reakcija tijela na opravdano stresnu situaciju na koju reagiramo povišenim adrenalinom, a adrenalin pokrene cijeli niz procesa u tijelu.
Radionica za učitelje „Odvažno ja - kreativno poticanje učenja, postavljanje ciljeva i ublažavanje treme kroz pokret i ples“ osmišljena je s namjerom da učiteljima i učenicima omogući kvalitetnu pripremu na stresne situacije u kojima će se naći tijekom školovanja (što bolje ostvarivanje svojih potencijala). Na radionici planiramo prezentirati nekoliko tehnika opuštanja te tehniku postavljanja ciljeva kroz pokret i ples. Učitelji će imati priliku iskusiti ponuđene tehnike na sebi te ih u kasnijem radu nuditi svojim učenicima.

16:30 - 17:30 DND-O DND-O - Društvo “Naša djeca“ Opatija, Stubište Lipovica 2, Opatija Djeca predškolskog uzrasta s roditeljima PG PG - Posebna grupa

Sudjeluj i ti u izradi korisnog materijala za dječju igru (radionica) - Ana Jantolek, Jadran Rubeša

Obavezna najava na: 091/531-0070 ili dnd.opatija@gmail.com

Društvo “Naša djeca” Opatija nevladina je udruga koja se bavi osmišljavanjem i organiziranjem slobodnog vremena djece predškolske i školske dobi. Svoj rad temelji na Konvenciji UN-a o pravima djece, zadaćama iz odgojnog i obrazovnog sustava Republike Hrvatske, Nacionalnoj strategiji za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine te željama i potrebama djece i roditelja. Jedna od aktivnosti DND-a Opatija je i Radionica/igraonica Kolibrići, slobodna aktivnost namijenjena djeci s teškoćama u razvoju. Pozivamo vas da dođete na zajedničku kreativnu radionicu djece i roditelja na kojoj ćemo izrađivati didaktički materijal za dječje aktivnosti.

17:00 - 18:30 SOS SOS - SOS Rijeka-centar za nenasilje i ljudska prava, Verdijeva 11 (1. kat), Rijeka G G - Gradani različite dobi

Kako razgovarati sa žrtvom nasilja (predavanje) - Lorena Zec, Maja Sikirica

Nasilje, pogotovo nasilje u obitelji, česta je pojava u našem društvu, koliko god mnogi mislili suprotno. Dojam je drugačiji zbog velike stigme koju žrtve nasilja nose i stava društva koji često osuđuje samu žrtvu. Zbog navedenog, nasilje često ostaje u privatnoj sferi umjesto da se o toj problematici javno progovara. Osnaživanje žrtava prvi je korak u procesu koji vodi do javne osude nasilja i pružanja podrške žrtvama.
Na predavanju će se govoriti o tome na koji način svatko od nas može razgovarati s osobom za koju smo zabrinuti da je potencijalno žrtva nasilja. Proći ćemo ukratko i kroz pojavne oblike nasilja te razloge zbog čega je teško izaći iz začaranog kruga nasilja.

17:00 - 18:30 OŠ-ZC OŠ-ZC - Osnovna škola Zvonka Cara, Kotorska 13, Crikvenica Roditelji učenika od 1. do 4. razreda PG PG - Posebna grupa

Čajanka s psihologinjama - Koliko poznajem svoje dijete (radionica) - Andrea Bačić-Pavat, Borka Babić, Irena Križanec

Obavezna najava na: andrea.b.pavat@gmail.com

Odgojni stil i ponašanje roditelja prema djeci imaju važnu ulogu u njihovu socijalnom i kognitivnom razvoju. Nije svejedno koji će odgojni stil koristiti roditelji. Istraživanja su pokazala da roditeljstvo, odgojni stilovi i postupci znatno utječu na djetetove razvojne rezultate.
Ciljevi radionice su edukacija roditelja o utjecaju roditeljskog stila na djetetov razvoj, kao što su vladanje sobom (unutarnja kontrola), prosocijalna orijentacija, razvijanje socijalnih vještina uspostavljanja prijateljstva i suradnje s vršnjacima, intelektualni razvoj, razvijanje pozitivne slike o sebi i samopoštovanja.

17:00 - 18:30 TIĆ TIĆ - Dječji dom “Tić”, Beli Kamik 11, Rijeka OŠ, Roditelji PŠ - Predškolci

Ja, mama i tata - zajedno dva sata (radionica) - Nataša Makarun, Iris Antolović

Obavezna najava na: 051/215-670

Roditelji često imaju osjećaj da se svojem djetetu ne posvećuju dovoljno ili da ne provode vrijeme na način koje dijete ispunjava i čini zadovoljnim. Djeca svoje nezadovoljstvo i potrebu za pažnjom često iskazuju kroz nemir, plač i neprimjereno ponašanje.
Radionica „Ja, mama i tata – zajedno dva sata“ namijenjena je roditeljima i djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Usmjerena je na prezentiranje osnovnih značajki i demonstraciju zajedničkog vremena roditelja i djeteta koje će djetetu ispuniti potrebu za pažnjom roditelja i učiniti zadovoljnijim i dijete i roditelje. Uz upoznavanje s osnovnim principima kvalitetnog zajedničkog vremena, djeca i roditelji će imati priliku sudjelovati u nekoliko zajedničkih aktivnosti koje će moći primjenjivati u svakodnevnom životu.     


17:00 - 18:00 OŠ-P OŠ-P - Osnovna škola Podmurvice, Podmurvice 6, Rijeka Učionica 54 SŠ, S, Roditelji OŠ - Osnovnoškolci

Escape room: Samo umom pronađi izlaz (radionica) - Nada Kegalj

Obavezna najava na: 098/594-721 ili nadakegalj@yahoo.com

Escape room ili Soba za bijeg pustolovna je igra u kojoj igrači rješavaju niz zagonetki koristeći tragove i razne strategije da bi otkrili izlaz iz sobe. Izazovi u igri su inspirirani lektirnim djelima, raznim pismima, zadacima iz kemije, geografije, fizike, matematike i, naravno, psihologije. Ovakvim zadacima, osim timskog rada, potičemo logičko i kreativno mišljenje te je izazov posebice u radu s darovitim učenicima. Igrači se zabavljaju, druže i vesele otkrivajući šifre. Trebate samo: 1) Sastaviti ekipu od 5-6 članova; 2) Prijaviti se voditeljici; 3) Odigrati igru i pronaći izlaz iz Sobe; 4) Zabaviti se i biti sretni!

17:00 - 18:00 OŠ-S OŠ-S - Osnovna škola Srdoči, Ante Modrušana 33, Rijeka Školski marendarij Roditelji PG PG - Posebna grupa

Elektronski medij(i) - novi član obitelji (predavanje) - Nataša Buzarinov

Elektronski mediji potpuno su implementirani u našu svakodnevnicu. Danas je život virtualan. Više vremena provodimo pred ekranima nego u direktnoj interakciji s drugim ljudima. Kako izloženost virtualnoj okolini djeluje na naše najmlađe?
U predavanju će se dati odgovor na pitanje kako elektronski mediji djeluju na kognitivni, govorno-jezični i socio-emocionalni razvoj djeteta od njegove najranije dobi.


17:00 - 19:00 UZOR UZOR - U.Z.O.R. Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka, Blaža Polića 2/1, Rijeka Zaposleni, volonteri, roditelji i Studenti PG PG - Posebna grupa

“Donosim - odnosim” - osnaživanje volontera u radu s djecom i mladima (radionica) - Maša Komadina, Nenad Karabaić

Obavezna najava na: masa.komadina@gmail.com ili 095/504-5098

Udruga U.Z.O.R. u svojim prostorima organizira 'Laboratorij za učenje'. Mjesto je to u kojem se djeci i mladima pomaže u učenju i savladavanju izazova vezanih uz školovanje, organizaciji slobodnog vremena, stvaranju prilika za druženje. Kvaliteti programa značajno doprinose naši volonteri, a novi su itekako dobrodošli. Svi oni koji su već uključeni u naše aktivnosti, ali i oni koji su voljni pridružiti nam se i pritom razviti i vlastite kompetencije, steći iskustvo, podržati osobni rast i doživjeti osjećaj korisnosti, dobrodošli su na našu radionicu. U njoj ćemo propitivati ideju volontiranja, njegovu svrhu u zajednici i svrhu koju može donijeti našim životima, te na koji način to možete ostvariti u našoj organizaciji. 'Ono smo što dajemo drugima'.

17:30 - 19:00 ASK ASK - ASK - edukacija, savjetovanje, psihoterapija, Moše Albaharija 2 (1. kat), Rijeka 1. kat Tugujući roditelji koji su doživjeli smrt djeteta PG PG - Posebna grupa

Na putu prema nadi (radionica) - Lahorka Jurčić

Obavezna najava na: 098/639-910 (Iva Blažević Brguljan)

"Samo ljudi koji su sposobni snažno voljeti mogu iskusiti strašnu patnju tugovanja. Ali upravo ta moć ljubavi pomaže im nositi se s tugom i naći iscjeljenje." (L. N. Tolstoj).
Roditelji koji su izgubili dijete znaju što su nepodnošljiva bol, očaj, ljutnja, osjećaji opustošenosti i osakaćenosti. Nedostatak riječi koja imenuje one koji žaluju za djetetom, dokaz je da je patnja nezamisliva. Na žalost, u samoći se suočavaju sa svojim ranama, stigmom i besmislom. Na inicijativu tugujućih roditelja Ive i Damira Brguljana iz Rijeke, roditelje koji žaluju za djetetom pozivamo u zajedničku potragu za nadom u ime neprolazne ljubavi.

17:30 - 19:00 FFRI FFRI - Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4 (Kampus na Trsatu), Rijeka F-301 G G - Gradani različite dobi

Moja bajka (radionica) - Sandra Marinić

Obavezna najava na: marinic.sandra@gmail.com

Bajke imaju važnu ulogu u našim životima. Simboli koji se pojavljuju u bajkama imaju univerzalna značenja te bajke na taj način pružaju uvid u smisao života i progovaraju o temama koje se tiču razvoja i odnosa. Upravo zbog toga mogu nam poslužiti kao vrata za jedan drugačiji put upoznavanja sebe.
Sudionici radionice imat će priliku kroz svijet bajki otvoriti pitanja ili dobiti odgovore koji mogu pomoći u boljem razumijevanju sebe.

18:00 - 19:00 VGR VGR - Vijećnica Grada Rijeke, Korzo 16, Rijeka G G - Gradani različite dobi

A kada ste zadnji put pregledali svoju ˝psihu˝ ?! (interaktivno predavanje) - Sanja Bradić

Predavanje će prikazati spoznaje iz zdravstvene psihologije o ulozi ličnosti u doživljavanju stresnih životnih događaja tijekom i nakon kojih se efekti naših procjena odražavaju na tjelesno i mentalno zdravlje. Predavanje je interaktivno jer kroz vježbe i demonstracije potiče sudionike na opažanje vlastitih psiholoških procesa u svrhu očuvanja i povećanja kvalitete života. Suočavanje poput razotkrivanja, pokazivanja privatnih aspekata sebe drugima, može biti ljekovito tijekom oporavka od stresnih i bolnih događaja. Cilj predavanja je i afirmirati psihološko savjetovanje kao ponašanje koje je odraz mentalne higijene. Razumijevanjem sebe i prepoznavanjem vlastitih psiholoških snaga dobivamo priliku prevenirati neželjene ishode pa je dobro s vremena na vrijeme - pregledati svoju ˝psihu˝ ! 

18:00 - 19:30 OŠ-DG OŠ-DG - Osnovna škola “Drago Gervais”, Brešca 6, Jurdani Učitelji PG PG - Posebna grupa

„Upomoć, gorim!“ – suočavanje učitelja sa stresom na poslu (radionica) - Mirjana Černeka Mikuličić, Helena Žagar

Obavezna najava na: micemi23@yahoo.com

U školama se sve više čuju izrazi „Ovo mi je previše!“, „Kod kuće sam samo u papirima“, „Umorna sam, neispavana i tužna“. Iako se o stresu puno govori i zna, često izostaje motivacija za adekvatno suočavanje sa stresnim situacijama. Cilj radionice je poučiti sudionike kako smanjiti stres i spriječiti izgaranje na poslu. Na radionici će se učiteljima uz pomoć interaktivne vježbe prezentirati učinkovite strategije suočavanja sa stresom te osvijestiti važnost fizičke aktivnosti, socijalne podrške i opuštanja.

18:00 - 19:30 FFRI FFRI - Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4 (Kampus na Trsatu), Rijeka F-303 G G - Gradani različite dobi

Što mogu učiniti za tebe? Psihosocijalna podrška djeci i adolescentima oboljelim od malignih bolesti (interaktivno predavanje) - Iva Kirša i Maša Basara

Maligna bolest djeteta ili adolescenta predstavlja jedan od najvećih stresova u kojem se obitelj može naći. Tijekom dugotrajnog procesa oporavka i liječenja u kojem dijete biva razdvojeno od svoje okoline, potreba za  "normalnim životom" sve je jača. Upravo okolina ima ključnu ulogu u njihovom osjećaju da joj i dalje pripadaju i da nisu zaboravljeni. Ovo interaktivno predavanje ima za cilj predočiti psihosocijalni aspekt liječenja i oporavka djece i adolescenata oboljelih od maligne bolesti te pružiti sudionicima priliku da i sami razviju strategije pružanja adekvatne podrške ukoliko se nađu u neposrednoj okolini oboljelog djeteta/adolescenta (obitelj, susjedstvo, vrtić, škola,...).

19:00 - 21:00 KG KG - Kavana Grad, Ulica Riva Boduli 7b, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Jesmo li s(v)i lijepi: Ne važi, nego uvaži (znanstveni kafić) - Petra Anić, Asmir Gračanin, Matea Milin, Alessandra Pokrajac-Bulian, Silvija Šikić

Nakon blagdana često razmišljamo kako je vrijeme da krenemo na dijetu, misleći kako imamo viška kila. Pitanje koje se nameće je koliko društvo u kojem živimo utječe na doživljaj tijela, a koliko naše navike i osobnost. Primjeri utjecaja društva su reklame kojima smo izloženi u blagdansko vrijeme, predrasude koje ljudi imaju povezane s debljinom te drugi stavovi i ponašanja. S druge strane, znamo da navike hranjenja igraju važnu ulogu u oblikovanju doživljaja tijela, kao i dnevni ritmovi poput fizičke aktivnosti i spavanja. Istraživanja u području prehrane također često povezuju sliku koju osoba ima o svom tijelu sa samopoštovanjem, perfekcionizmom, narcizmom i drugim crtama ličnosti. Pridružite nam se na ovogodišnjem science caffeu u raspravi o ovim i drugim temama iz područja psihologije prehrane!

10:00 - 14:00 KORZO KORZO - Korzo, ispred ex Pošte, Korzo 24, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

10:00 - 11:00 FFRI FFRI - Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4 (Kampus na Trsatu), Rijeka F-303 i Studenti G G - Gradani različite dobi

Posjeduju li hrvatski policajci mindfulness osobinu? (predavanje) - Ivana Glavina Jelaš, Jurica Pačelat, Ruža Karlović, Kruno Mahnet

Cilj predavanja je predstavljanje dovođenja mindfulnessa kao jednog od najsuvremenijih mentalnih treninga u hrvatsku policiju. Cilj je i predstavljanje rezultata istraživanja mindfulnessa kao osobine na policajcima te rezultata validacije MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) programa u policiji. Prikazat će se i dokumentarni film „Mindfulness u hrvatskoj policiji“ koji je nastao tijekom provedbe istoimenog projekta u Psihološkom savjetovalištu Visoke policijske škole. Policijski službenik opisat će svoj doživljaj mindfulnessa te njegovu korist za obavljanje policijskog posla. I konačno, cilj predavanja je prenijeti vrlo zanimljivo i zahtjevno iskustvo spajanja na prvi pogled nespojivog – meditacije i policijskog svijeta, ali zapravo vrlo logičnog i za sve nas korisnog spoja.

13:00 - 14:00 FFRI FFRI - Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4 (Kampus na Trsatu), Rijeka F-401 SŠ, S, Roditelji G G - Gradani različite dobi

Što je OKP i zašto živi u mom mozgu? (interaktivno predavanje) - Joško Jurman

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) može poprimiti mnogo različitih oblika, ali najčešće se sastoji od ponavljajućih misli (opsesija) i/ili radnji (kompulzija). Opsesije su uznemirujuće i stalno se vraćaju, a za kompulzije ljudi osjećaju da ih moraju izvoditi kako se ne bi osjećali uznemireno ili kako bi spriječili da se dogodi nešto loše.
Na ovom predavanju sudionici će imati priliku naučiti više o uzroku i različitim oblicima OKP-a, dobiti informacije o bitnim istraživanjima tog poremećaja te saznati što se može učiniti po pitanju tretmana OKP-a unutar okvira kognitivno-bihevioralnih terapija. Tijekom predavanja sudionici će moći i postaviti pitanja koja ih zanimaju o OKP-u, odnosno moći će se aktivno uključiti u raspravu.

16:00 - 20:00 ZTC ZTC - Zapadni trgovački centar Rijeka, Zvonimirova ulica 3, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

17:00 - 18:00 SŠ-M SŠ-M - Medicinska škola u Rijeci, Braće Branchetta 11a, Rijeka Konferencijska dvorana (04) Roditelji učenika i nastavnici Medicinske škole u Rijeci PG PG - Posebna grupa

Što radi školski psiholog? (interaktivno predavanje) - Andrea Rubčić, Andrea Vucelić

Obavezna najava na: andrea.rubcic@skole.hr ili  andrea.vucelic@gmail.com

Školska psihologija područje je primijenjene psihologije u kojoj psiholozi primjenjuju znanja iz psihologije u području odgoja i obrazovanja. Uz same poslove školskog psihologa često se vežu različita pitanja: Čime se bavi školski psiholog? Podrazumijeva li posao školskog psihologa isključivo rad s učenicima? Zbog kojih se razloga učenici mogu obratiti školskom psihologu?
U ovom predavanju nastojat ćemo odgovoriti na navedena pitanja te razjasniti određene „mitove“ koji ponekad prate rad psihologa u školi. Fokusirat ćemo se na poslove i aktivnosti koje obavlja psiholog kao stručni suradnik u srednjoškolskoj ustanovi.  

17:00 - 18:00 OŠ-P OŠ-P - Osnovna škola Podmurvice, Podmurvice 6, Rijeka Učionica 54 SŠ, S, Roditelji OŠ - Osnovnoškolci

Escape room: Samo umom pronađi izlaz (radionica) - Nada Kegalj

Obavezna najava na: 098/594-721 ili nadakegalj@yahoo.com

Escape room ili Soba za bijeg pustolovna je igra u kojoj igrači rješavaju niz zagonetki koristeći tragove i razne strategije da bi otkrili izlaz iz sobe. Izazovi u igri su inspirirani lektirnim djelima, raznim pismima, zadacima iz kemije, geografije, fizike, matematike i, naravno, psihologije. Ovakvim zadacima, osim  timskog rada, potičemo logičko i kreativno mišljenje te je izazov posebice u radu s darovitim učenicima. Igrači se zabavljaju, druže i vesele otkrivajući šifre. Trebate samo: 1) Sastaviti ekipu od 5-6 članova; 2) Prijaviti se voditeljici; 3) Odigrati igru i pronaći izlaz iz Sobe; 4) Zabaviti se i biti sretni!

18:00 - 19:00 CIR CIR - Circolo - Zajednica Talijana u Rijeci, Uljarska ulica 1, Rijeka G, Roditelji SŠ - Srednjoškolci

Srednjoškolci o psihologiji (radionica na talijanskom jeziku) - Tijana Debelić i srednjoškolci

Ove godine odlučili smo pripremiti vam iznenađenje. Sve što možemo reći je da organiziramo večer tijekom koje će srednjoškolci razgovarati o psihologiji. Učinit će to na kreativan i mladenački način, upravo onako kako i priliči grupi mladih ljudi tog uzrasta. Dođite i provedite zajedno s nama malo drugačiju večer.
Aktivnost će se održati na talijanskom jeziku.

18:00 - 19:30 UDG UDG - Gestalteria - udruga za razvoj kvalitetnijeg življenja, Krešimirova 8, Rijeka Diplomirani psiholozi i Studenti PG PG - Posebna grupa

Transakcijska analiza u kliničkoj primjeni - klinička procjena i rad s grupom (radionica) - Kristina Brajović Car, Patrick Ellersich

Obavezna najava na: 202taus@gmail.com

Možemo li spojiti transakcijsku analizu humanističkog podrijetla sa standardnom psihijatrijskom dijagnostikom te što time dobivamo? Tijekom ovog interaktivnog predavanja, kliničari koji primjenjuju transakcijsku analizu u svom dijagnostičkom i terapijskom radu govorit će o mogućnostima koje ovaj pristup otvara u kliničkoj praksi, kao i o integraciji transakcijske analize i drugih psihoterapijskih pristupa u vođenju individualne i grupne terapije. Osim toga, bit će prikazan psihodijagnostički instrument koji se bazira na teoriji transakcijske analize, validiran na kliničkom uzorku iz Hrvatske, uz smjernice za njegovu primjenu. Praktičari će prikazati sudionicima i niz tehnika koje se koriste u grupnoj psihoterapiji, uz odgovarajuće interpretacije i objašnjenja.

10:00 - 12:00 PP-RB PP-RB - Privatna psihološka praksa Rebeka Bulat, Jadranski trg 1, Rijeka Parovi PG PG - Posebna grupa

Ples u dvoje - prikaz emocionalno fokusirane terapije za parove (interaktivno predavanje) - Rebeka Bulat

Obavezna najava na: info@psiholog-rebeka-bulat.hr

Glavni problemi s kojima se parovi susreću vezani su uz temeljni gubitak sigurne emocionalne povezanosti te ponavljajući uzorak negativnih interakcija koje potiču i odražavaju ovaj gubitak. U potrazi za bliskošću, želji za rješavanjem konflikata, ponašanja su često zasjenjena kritikama, ljutnjom, ili pak izoliranjem, hladnoćom. Takve interakcije samo pogoršavaju već narušeno povjerenje i dodatno aktiviraju partnerovu ranjivost. Emocionalno fokusirana terapija pomaže u razumijevanju i kontroliranju ovog neugodnog plesa kojeg par zajedno kreira, kako bi novi ples odražavao ritam ljubavi, suosjećanja, povezanosti.

10:00 - 16:00 PSQ PSQ - Psi Qonsult, Scarpina 5/III, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Psiholog ili prijatelj? (Dan otvorenih vrata) - Tijana Debelić

Obavezna najava na: 095/821-7232 ili info@psiqonsult.com

Jeste li ikada nekome savjetovali da ode k psihologu „kako bi se malo izjadao“? Jeste li i vi sami možda dobili takav savjet? Ovakav savjet je još uvijek čest u našem društvu. U svojoj srži on nije loš obzirom da iza njega stoji briga za osobu u nevolji no, on je netočan. Naime, ukoliko postoji potreba za "jadanjem" i „ventiliranjem“, najpoželjniji su prijateljsko uho, osmijeh i zagrljaj. Psiholog i psihoterapeut su osobe koje su educirane za jedan malo drugačiji "razgovor", onaj koji u sebi sadrži suosjećanje prijatelja, ali i znanja i tehnike profesionalca. Želite li uvidjeti razliku na vlastitoj koži? Nazovite i osigurajte svoju seansu.

10:00 - 14:00 KORZO KORZO - Korzo, ispred ex Pošte, Korzo 24, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

10:30 - 12:30 UDP UDP - Udruga Pegaz, Put pod Rebar 10, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Pozitivni učinci životinja na psihičko zdravlje čovjeka (radionica) - Tamara Sremec, Jasmina Kardoš

Obavezna najava na: t.sremec@gmail.com ili 098/464-755

Životinje su pratitelji u ljudskim životima od najranijih dana i naš se odnos s njima kroz povijest mijenjao. Unazad pola stoljeća počinje se razvijati i istraživati područje pozitivnog utjecaja životinja na psihičko zdravlje čovjeka. Interakcija između čovjeka i životinja povoljno djeluje na psihičko zdravlje čovjeka jer donosi spontanost, opuštenost, osjećaj sigurnosti, razvoj samopouzdanja, bezuvjetno prihvaćanje, smanjenje osjećaja usamljenosti i depresije, razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina i dr. U novije vrijeme razvija se i područje uključivanja životinja u terapijske procese.
Sudionici će se tijekom radionice upoznati s načinima uključivanja životinja u terapijski proces, a imat će i priliku iskustveno doživjeti pozitivne učinke interakcije s terapijskim psom i konjem.

11:00 - 12:00 VGR VGR - Vijećnica Grada Rijeke, Korzo 16, Rijeka i Studenti G G - Gradani različite dobi

Napadaj panike ili neka teška bolest? (predavanje i promocija knjige) - Andreja Kostelić Martić

Cilj predstavljanja ove knjige je približiti temu što široj populaciji, stoga je promocija knjige zamišljena kao predavanje o napadajima panike. Knjiga je namjenjena svim osobama koje se svakodnevno suočavaju s napadajima panike, kako bi ih što prije prepoznali i našli adekvatna rješenja. Njih nije malo u Hrvatskoj. Istraživanja pokazuju da se radi o oko 2-3% ukupne populacije. To bi otprilike bio jedan cijeli grad u HR, npr. Rijeka. Nikako malo ako si zamislimo sve osobe na jednom mjestu. Osobe s napadajima panike, osim što imaju veliku subjektivnu patnju, često barem na neko vrijeme nisu funkcionalni niti u poslovnom, a niti u socijalnom okruženju. Stoga posljedice imaju oni sami, njihova obitelj, ali i cijelo društvo.

12:00 - 18:00 ZTC ZTC - Zapadni trgovački centar Rijeka, Zvonimirova ulica 3, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

13:00 - 14:00 VGR VGR - Vijećnica Grada Rijeke, Korzo 16, Rijeka i Studenti G G - Gradani različite dobi

Što je i čime se bavi MENSA? (predavanje) - Ivana Radić

Mensa ima tri glavna cilja: Identifikaciju i njegovanje inteligencije za dobrobit čovječanstva; poticanje istraživanja prirode, karakteristika i upotrebe inteligencije te pružanje poticajne intelektualne i društvene okoline svojim članovima.
Mensa je međunarodna organizacija sa samo jednim uvjetom za članstvo – rezultatom na standardiziranom IQ testu višim od 98% ukupne populacije. Mensa diljem svijeta ima preko 140 000 članova u preko 100 zemalja. Hrvatska Mensa trenutno ima gotovo 800 članova.
Na ovom predavanju možete saznati sve o tome kako postati član te čime se članovi Mense bave i na koji način se druže.

12:00 - 18:00 ZTC ZTC - Zapadni trgovački centar Rijeka, Zvonimirova ulica 3, Rijeka G G - Gradani različite dobi

Promotivni i prodajni štand u humanitarne svrhe - Gracia Dekanić, Katarina Banov, Matea Milin i studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Humanitarna akcija nezaobilazni je dio Rijeke psihologije. Prodajom promotivnih predmeta ove godine prikupljat će se sredstva za nabavu instrumenata za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Magnete i privjeske sa zanimljivostima iz psihologije; mozgalice, krpice za naočale, markere, puž-blokove i kemijske s logom manifestacije te neke druge predmete možete kupiti na našem prodajno-promotivnom štandu. Osim kupnjom promotivnih predmeta u ovu se akciju možete uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).