rijekapsihologije2019-bannerbezloga-1547805207.jpg

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – ELIZABETH LOFTUS

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – ELIZABETH LOFTUS

Mislite li da je nemoguće stvoriti lažna sjećanja? Jedna od najutjecajnijih žena u povijesti psihologije, Elizabeth Loftus, dokazala je suprotno!

Naime, Loftus je 1997. godine eksperimentom lažnih sjećanja dokazala da se ispitanici, ako se ispituju na sugestivan način nakon gledanja videosnimke automobilske nesreće, mogu navesti na zaključak da je auto prošao pokraj znaka STOP, čak i ako na videosnimci uopće nije bilo tog znaka. I nakon još sugestivnijih pitanja ispitanici su učvrstili svoje uvjerenje da je jedan auto kriv jer nije stao na nepostojeći znak STOP. Ova kognitivna psihologinja i stručnjakinja u ljudskoj memoriji zaključila je da kad osobe zamišljaju različite događaje, to ih može navesti da poslije te događaje interpretiraju kao poznate, tj. stvarne. Taj se efekt naziva “efekt inflacije mašte” i događa se kad se sjećanja razgrađuju kroz maštu, što osobu navodi da pomiješa zamišljeni događaj s događajima koji su se stvarno dogodili. Loftus je provela istraživanje kojim je navela ispitanike da zamisle kako su se rukovali sa Zekoslavom Mrkvom te su ti ljudi poslije bili uvjereni da se to doista zaista i dogodilo.

Što je Loftus zaintrigiralo i nagnalo da se počne baviti baš ovim područjem rada? Na kakve je sve prepreke nailazila u svome radu i što je sve otkrila u svojem radu? Odgovore na ova pitanja možete poslušati u izvrsnome Ted-talk-videu!   https://www.ted.com/talks/elizabeth_loftus_the_fiction_of_memory

Ako želite još više znati o njezinu životu i radu, pročitajte biografiju na https://www.verywell.com/elizabeth-loftus-biography-2795496.