bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Arhiva 2019.

banner-smanjeno.pngOrganizatori: Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije `Psirius`, Ri Psi Alumni klub, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava

Suradnici: Sveučilište u Rijeci

Generalni pokrovitelj: Primorsko-goranska županija

Pokrovitelji: Grad Rijeka, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Centar za primijenjenu psihologiju FFRI, Hrvatska psihološka komora, Studentski centar Rijeka, Prospekt d.o.o., Tiskara Bat-print, 3D2 Visual, Zajednica Talijana u Rijeci - Circolo

Medijski pokrovitelji: Novi list, Radio Rijeka, Kanal Ri, Teklić, portal Moja Rijeka, radio Laganini FM, Radio Korzo, Radio Kastav

 

Program:

Rijeka psihologije provedena je od 18. do 24. veljače 2019. godine u okviru 12. tjedna psihologije kojeg su na razini Hrvatske organizirali Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog značaja u društvu. Ove je godine održan najbogatiji program do sada, čak 90 aktivnosti: 36 predavanja, 35 radionica, 7 dana otvorenih vrata, 2 prodajno-promotivna štanda, 2 okrugla stola, 2 tribine, 2 pub-kviza, 1 promocija, 1 konferencija, 1 znanstveni kafić i svečano otvaranje.

Programske aktivnosti su bile namijenjene cjelokupnom građanstvu: djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladim ljudima i odraslima, umirovljenicima, što je za svaku pojedinu aktivnost bilo i naznačeno u programu. Ulaz je na SVE aktivnosti bio besplatan. Teme su bile vrlo raznolike i zanimljive: za poslodavce i poduzetnike održana je tradicionalna konferencija „Psihologija za gospodarstvenike“, a pričali smo i o razvoju djeteta, njihovim potrebama, igri itd. Građani su mogli saznati kako se nositi sa stresom i što je to mindfulness, kako biti efikasniji u učenju, kako kvalitetno provesti vrijeme sa svojim djetetom, ali i naučiti nešto novo o emocijama, psihičkim poremećajima, roditeljstvu i odgojnim metodama, partnerstvu itd. Prezentirani su različiti psihoterapijski pravci i tehnike, a održane su i neke aktivnosti za učitelje, suradnike i nastavnike u školama. Sa srednjoškolcima smo razgovarali o nasilju u mladenačkim vezama, a namjenili smo nekoliko aktivnosti i umirovljenicima. Znanja iz različitih područja psihologije testirali smo u aktivnostima Escape room i u pub-kvizovima, a studenti su prezentirali radove svojih istraživanja u Znanstvenom kafiću. Neke udruge, savjetovališta i institucije otvorili su svoja vrata i upoznali građane sa svojim uslugama.

Aktivnosti su održane na 57 lokacija, većinom u gradu Rijeci, ali i u još 14 gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji, kao npr. u Cresu, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Selcu, Fužinama itd. O psihologiji se pričalo u prostorima različitih sveučilišnih i gradskih institucija, prostorijima udruga i privatnih savjetovališta, kafića, trgovačkog centra i javnih prostora u gradu Rijeci.

Programske aktivnosti provodilo je ukupno 94 diplomiranih psihologa i 10 studenata psihologije, a još 28 studenta psihologije sudjelovalo je u organizaciji i provedbi aktivnosti. Psiholozi u svom svakodnevnom radu nerijetko surađuju sa stručnjacima drugih zanimanja, pa je tako u provedbi programskih aktivnosti sudjelovalo i 23 stručnjaka iz drugih područja, kao što su psihijatri, nastavnici, pedagozi, odgajatelji, učitelji, liječnici itd. Valja napomenuti kako su neki izvoditelji imali i više od jedne aktivnosti. Programskim aktivnostima prisustvovalo je oko 2100 građana različite dobi, a taj je podatak dobiven temeljem pojedinačnih izvještaja izvoditelja aktivnosti.

Studenti su u okviru Rijeke psihologije zabilježili 283 sata volontiranja. Važno je istaknuti da su i sve druge organizacijske i programske aktivnosti provedene također na volonterskoj osnovi.


Promidžba:

Projekt je prezentiran putem različitih medija. Postavljena su dva transparenta manifestacije u periodu od 11. do 25. veljače na Korzu na dvije lokacije. Tiskano je 26 000 programskih letaka koji su distribuirani kao prilog u Novom listu, na prodajno-promotivnim štandovima i na brojnim mjestima održavanja programskih aktivnosti. Internetska stranica manifestacije (www.rijekapsihologije.org) redovito je ažurirana tako da su na njoj bile dostupne sve informacije o manifestaciji i detaljan program sa sažecima svih aktivnosti. Osim toga, tiskano je i 150 plakata koji su dostavljeni zajedno s programskim letcima na sva mjesta provedbe programskih aktivnosti tjedan dana prije samog početka Tjedna psihologije, što je doprinjelo boljoj vidljivosti manifestacije. Osim već uobičajenog održavanja Facebook stranice manifestacije, ove je godine otvorena i Instagram stranica. 

Održana je jedna tiskovna konferencija, a aktivnosti su na dnevnoj bazi najavljivane u Novom Listu, na Radiju Kastav te na portalu Moja Rijeka. Snimljeno je i emitirano nekoliko posebnih priloga o manifestaciji i psihologiji/psiholozima na HRT-u, KanaluRi, radio Kastvu i Laganini FM te portalu Moja Rijeka. Brojni internetski portali popratili su zbivanja objavom programa ili izvještaja s provedenih aktivnosti. U najave i promidžbu pojedinih aktivnosti se uključilo i dvadeset i dvoje izvoditelja programskih aktivnosti.

 

Humanitarna akcija:

Građani Rijeke mogli su se uključiti u humanitarnu akciju kupnjom markera, kemijskih olovki, blokova, kabanica, krpica za naočale i mozgalica s logotipom Rijeke psihologije te bojanki, bedževa, magneta i privjesaka za ključeve sa zanimljivostima iz psihologije ili neposrednom donacijom na prodajno-promotivnim štandovima koji su bili postavljeni na Korzu i u ZTC-u te uplatom na žiro račun. Osim toga, prodaja promotivnih predmeta organizirana je i na nekim mjestima provedbe programskih aktivnosti. Prikupljeno je ukupno 12.112,00 kn koja su uručena Pročelnici Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci, prim. Tatjana Šepić, dr. med. Sredstva su namijenjena nabavi instrumenata za fonokirurgiju. 

                                                            

                                                                                                              Organizacijski odbor Rijeke psihologije 2019.


Plakat Rijeke psihologije 2019.

rijekapsihologije2019-plakatsmanjeno.png


Rijeka psihologije 2019. - program


Na ovim poveznicama možete vidjeti neke objave medija o Rijeci psihologije 2019.:

Portal Moja Rijeka - najava manifestacije

Radio Rijeka - najava manifestacije

Teklić - najava manifestacije

Hrvatska psihološka komora - najava manifestacije

Portal Moja Rijeka - reportaža s Otvaranja manifestacije

Portal Moja Rijeka - reportaža s aktivnosti "Uloga prijatelja u spriječavanju nasilja u mladenačkim vezama"

UNIRI web - o Rijeci psihologije