bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

O nama

Rijeka psihologije provodi se u okviru Tjedna psihologije koji se obilježava na državnoj razini s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Cilj projekta je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, promocija, debata, tribina, izložbi i znanstvenih kafića u različitim prostorima na području Rijeke.

Tjedan psihologije u Hrvatskoj pokrenulo je Hrvatsko psihološko društvo 2008. godine povodom 55-te obljetnice svog djelovanja, a s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Svake naredne godine Tjedan psihologije se odvija u tjednu kada pada datum osnivanja HPD-a, odnosno 20. veljače. Psiholozi u tom tjednu diljem Hrvatske održavaju brojna predavanja, radionice, okrugle stolove, tribine i druge uobičajene aktivnosti iz svoje prakse.

Godine 2012. na području Rijeke je Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci odlučio obilježiti Tjedan psihologije na malo drugačiji, malo glasniji, malo vidljiviji način i pokrenuo Rijeku psihologije, manifestaciju zanimljivog i znakovitog imena. Rijeka psihologije zamišljena je kao projekt suradnje sveučilišne zajednice, lokalne i regionalne samouprave, neprofitnog i profitnog sektora koji promiče psihologiju i volonterstvo, a pri tome ima i humanitarni karakter. Osim Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci u organizaciji Rijeke psihologije sudjeluju i Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra, Grad Rijeka, Udruga studenata psihologije `Psirius` i Ri Psi Alumni klub, a svake se godine uključuju i brojni drugi suradnici. 


Manifestacija je zapažena u lokalnoj zajednici, ali i šire te je u prve tri godine dobila nekoliko priznanja i nagrada:

  • 2012. godine Hrvatsko psihološko društvo dodjeljuje nam društveno priznanje „Marulić: Fiat psychologia“ za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije

  • 2013. godine dobivamo Psihologijsku nagradu Hrvatskog psihološkog društva "Ramiro Bujas" za osobiti doprinos društvenoj afirmaciji psihologije

  • 2014. godine Hrvatski sabor dodjeljuje nam Državnu nagradu za znanost za 2013. g. u kategoriji popularizacije i promidžbe znanosti.

  • 2018. godine dobivamo nagradu Filozofskog fakulteta za popularizaciju znanosti u području društvenih znanosti

Izuzetno smo ponosni na nagrade i priznanja Rijeci psihologije, jer one pokazuju da je vrijednost manifestacije prepoznata od strane struke, ali i na nacionalnoj razini. To nam govori da radimo dobar posao i dodatno nas motivira na daljnji rad i razvoj manifestacije. Naravno, zasluge i zadovoljstvo za navedena priznanja i nagrade dijelimo sa svim našim suradnicima, sponzorima i pokroviteljima, kojima se i ovim putem zahvaljujemo na podršci.


Datumi održavanja:

20. - 26. veljače 2012.

18. - 24. veljače 2013.

17. - 23. veljače 2014.

16. - 22. veljače 2015. 

15. - 21. veljače 2016.

20. - 26. veljače 2017.

19. - 25. veljače 2018.

18. - 24. veljače 2019.


Rijeka psihologije 2014.


Rijeka psihologije 2012-2015.