bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Po prvi puta u sklopu Rijeke psihologije održana i kazališna predstava o mentalnom zdravlju

Po prvi puta u sklopu Rijeke psihologije održana i kazališna predstava o mentalnom zdravlju

Ove se godine po prvi puta u sklopu Rijeke psihologije održala i kazališna predstava. U mojoj glavi“ autorski je kazališni projekt nagrađivanog Teatra „Tirena“ koja je u rekordnom roku napunila i parter i balkon Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Predstava „U mojoj glavi“ nastala je s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti i važnosti mentalnog zdravlja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji depresija će u 2020. godini biti druga najraširenija bolest na svijetu, a statistike čini sve više tinejdžera. Upravo nam zato Teatar „Tirena“ donosi zanimljivu i edukativnu priču o dvoje tinejdžera, Borni i Vanji, koji ne znaju kako si pomoći u suočavanju s anksioznošću i depresivnošću.

Teatar „Tirena“ osnovan je 1997. godine, a osim kazališta i dramskog studija, provodi i edukativne aktivnosti. U Tireninom kazalištu do sada je uprizoreno 35 predstava, a s temama poput ekologije, vršnjačkog nasilja, ovisnosti, seksualnog odgoja, životnih vrijednosti i tolerancije obuhvaćeno je preko 160 škola i 20 000 djece i mladih diljem Hrvatske. Osim toga, djeca i mladi iz „Tirene“ sudjelovali su na Europskim dramskim susretima u Finskoj, Izraelu, Irskoj, Rusiji, Mađarskoj, Belgiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Danskoj.

U prepunom HKD-u u gotovo sat vremena koliko je trajala predstava gledali smo Bornu (igra ga Andrej Kopčok) kako se bori s napadima panike i Vanju (igra ju Marijana Matoković) koja se, iako ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe, osjeća sve lošije, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Za kraj su glumci za nas imali vrlo važnu poruku: „Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć… Potražiti pomoć znak je zrelosti, a ne slabosti!

Zahvaljujemo se Udruzi studenata "Psirius", studenticama - volonterkama, učenicama Prve riječke hrvatske gimnazije, Studentskom kulturnom centru Sveučilišta u Rijeci, Gradu Rijeci, djelatnicima HKD-a na Sušaku, vatrogascima DVD-a Sušak, Ivani Host i Sabini Saltović. Čestitke svim uključenima u projekt i hvala na dolasku u Rijeku.


Dramaturgija: Nina Horvat

Režija: Tina Hofman

Glazba: Darko Horvat

Kostimografija: Lucija Prstec Smolčec

Scenografija: Ana Rimac i Matea Lemac

Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić

Dizajn: Marko Matijašević