bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Rijeka psihologije 2017.

header.jpg 

Organizatori: Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Psihološko savjetovalište Sveučilišnoga savjetovališnog centra, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije `Psirius`, Ri Psi Alumni klub, SAZRI – udruga za pružanje podrške i pomoći akademskoj zajednici Rijeke, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Društvo psihologa Primorsko-goranske županije


Suradnici: Sveučilište u Rijeci

 

Generalni pokrovitelj: Primorsko-goranska županija

 

Pokrovitelji: Grad Rijeka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Centar za primijenjenu psihologiju FFRI, Hrvatska psihološka komora, Prospekt d.o.o., Tiskara Bat-print,

 

Medijski pokrovitelji: Novi list, Radio Rijeka, Totalni FM, Kanal Ri, RiTV, Teklić, portal Moja Rijeka

 

Program:

Rijeka psihologije provedena je od 20. do 26. veljače 2017. godine u okviru 10. tjedna psihologije kojeg su na razini Hrvatske organizirali Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog značaja u društvu. Ove je godine održan najbogatiji program do sada, čak 72 aktivnosti: 31 radionica, 25 predavanja, 6 dana otvorenih vrata, 3 tribine, 3 okrugla stola, dva prodajno-promotivna štanda, 1 konferencija, 1 znanstveni kafić i svečano otvaranje.

Programske aktivnosti su bile namijenjene cjelokupnom građanstvu: djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladim ljudima i odraslima, umirovljenicima, što je za svaku pojedinu aktivnost bilo i naznačeno u programu. Ulaz je na SVE aktivnosti bio besplatan. Program je prezentirao sadržaje iz različitih područja psihologije, a građani su mogli saznati nešto više roditeljstvu i odgoju djeteta, osjećajima, međuljudskim odnosima, rukovođenju, motivaciji, traženju posla, zdravlju, stresu, mindfulnessu, komunikaciji, itd. U sklopu manifestacije održana je i 6. konferencija - Psihologija za gospodarstvenike.

Aktivnosti su se održale na 47 različitih lokacija, većinom u Gradu Rijeci, ali i u nekim drugim mjestima u Primorsko-goranskoj županiji, kao npr. u Cresu, Malom Lošinju, Fužinama itd. O psihologiji se pričalo u prostorima različitih sveučilišnih i gradskih institucija, prostorijima udruga i privatnih savjetovališta, kafića, trgovačkog centra i javnih prostora u gradu Rijeci.

Programske aktivnosti provodilo je ukupno 84 diplomiranih psihologa i 5 studenata psihologije, a još 53 studenta psihologije sudjelovalo je u organizaciji i provedbi aktivnosti. Psiholozi u svom svakodnevnom radu nerijetko surađuju sa stručnjacima drugih zanimanja pa je tako u provedbi programskih aktivnosti sudjelovao i 21 stručnjak iz drugih područja, kao što su profesori, pedagozi, odgajatelji, učitelji, liječnici opće prakse, itd. Valja napomenuti kako su neki izvoditelji imali i više od jedne aktivnosti. Programskim aktivnostima prisustvovalo je oko 2100 građana različite dobi, a taj je podatak dobiven temeljem pojedinačnih izvještaja izvoditelja aktivnosti.

Studenti su u okviru Rijeke psihologije zabilježili čak 412 sati volontiranja. Važno je istaknuti da su i sve druge organizacijske i programske aktivnosti provedene također na volonterskoj osnovi.

 

Promidžba:

Projekt je prezentiran putem različitih medija. Postavljen je jedan transparent manifestacije u periodu od 13. do 27. veljače na Korzu. Tiskano je 29 000 programskih letaka koji su distribuirani kao prilog u Novom listu, na prodajno-promotivnom štandu i na brojnim mjestima održavanja programskih aktivnosti. Internetska stranica manifestacije (www.rijekapsihologije.org) redovito je ažurirana tako da su na njoj bile dostupne sve informacije o manifestaciji i detaljan program sa sažecima svih aktivnosti. Osim toga, tiskano je i 150 plakata koji su dostavljeni zajedno s programskim letcima na sva mjesta provedbe programskih aktivnosti tjedan dana prije samog početka Tjedna psihologije, što je doprinjelo boljoj vidljivosti manifestacije.

Održana je jedna tiskovna konferencija, a aktivnosti su na dnevnoj bazi najavljivane u Novom Listu, na Radio Rijeci, Totalnom FM-u te na portalu Moja Rijeka. Snimljeno je i emitirano nekoliko posebnih priloga o manifestaciji i psihologiji/psiholozima na HRT-u, KanaluRi i portalu Moja Rijeka. Brojni web portali popratili su zbivanja objavom programa ili izvještaja s provedenih aktivnosti. U najave i promidžbu pojedinih aktivnosti se uključilo i dvadesetak izvoditelja programskih aktivnosti.

Ove je godine izašao i poseban prilog o Rijeci psihologije u Novom listu. Prilog je sadržavao sažetke svih programskih aktivnosti, čime se Rijeka psihologije približila i onima koji se ne služe internetom. Osim reklamiranja pojednih aktivnosti, ovaj način promidžbe omogućava i psihoedukaciju građana, odnosno popularizaciju psihologije.

 

Humanitarna akcija:

Građani Rijeke mogli su se uključiti u humanitarnu akciju kupnjom kabanica, plastičnih boca i ekoloških torbi s logotipom Rijeke psihologije te bojanki, bedževa, magneta, privjesaka za ključeve i straničnika sa zanimljivostima iz psihologije ili neposrednom donacijom na prodajno-promotivnom štandu koji je bio postavljen na Korzu te uplatom na žiro račun. Osim toga, prodaja promotivnih predmeta organizirana je i na nekim mjestima provedbe programskih aktivnosti. Prikupljeno je ukupno 12.550,50 kn koja su 24. ožujka uručena ravnateljici Ekonomske škole Mijo Mirković Rijeka, prof. reh. Lauri Grubišić.


                                                                                                              Organizacijski odbor Rijeke psihologije 2017.


rp-plakat2017-preview-01-1509899686.jpg


Rijeka psihologije 2017 - program


Na ovim poveznicama možete vidjeti neke objave medija o Rijeci psihologije 2017:

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/tjedan-dana-vladavine-psihologije-u-rijeci-i-okolici/

http://www.riteh.uniri.hr/novosti/rijeka-psihologije-2017/

http://www.liburnija.com/rijeka-psihologije-s-najbogatijim-programom-do-sada/

http://radio.hrt.hr/ep/rijeka-psihologije-2017/197720/

http://www.teklic.hr/lifestyle/event/stize-nam-rijeka-psihologije/

http://www.kigo.hr/rijeka-psihologije-2017/