bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Rijeka psihologije 2016.

rijekapsihologije2016-banner.jpg

Organizatori: Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Psihološko savjetovalište Sveučilišnoga savjetovališnog centra, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije `Psirius`, Ri Psi Alumni klub, SAZRI – udruga za pružanje podrške i pomoći akademskoj zajednici Rijeke, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, SOS telefon — grad Rijeka, udruga za pomoć žrtvama nasilja, Društvo psihologa Primorsko-goranske županije

 

Suradnici: Hrvatska psihološka komora, Sveučilište u Rijeci

 

Generalni pokrovitelj: Grad Rijeka

 

Pokrovitelji: Zagrebačka banka, Primorsko-goranska županija, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Centar za primijenjenu psihologiju FFRI, Prospekt d.o.o., Tiskara Bat-print, Insigne d.o.o.

 

Medijski pokrovitelji: Novi list, Radio Rijeka, Totalni FM, Kanal Ri, RiTV, Teklić, portal Moja Rijeka

 

Program:

Rijeka psihologije provedena je od 15. do 21. veljače 2016. godine u okviru 9. tjedna psihologije kojeg su na razini Hrvatske organizirali Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog značaja u društvu. Ove godine je na riječkom području održano ukupno 66 aktivnosti: 29 predavanja, 26 radionica, 3 promocije, 3 dana otvorenih vrata, prodajno-promotivni štand, 1 konferencija, 1 tribina, 1 znanstveni kafić i svečano otvaranje. Kao i prethodnih godina neke su aktivnosti namijenjene studentima bile održane tijekom mjeseca ožujka zbog semestralne pauze i ispitnih rokova u mjesecu veljači.

Aktivnosti su bile namijenjene cjelokupnom građanstvu: djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladim ljudima i odraslima, umirovljenicima, što je za svaku pojedinu aktivnost bilo i naznačeno u programu. Ulaz je na SVE aktivnosti bio besplatan. Program je prezentirao sadržaje iz različitih područja psihologije, a građani su mogli saznati nešto više o ljubavi, sreći, roditeljstvu i odgoju djece. Bili su prezentirani različiti terapijski pravci i tehnike te poslovi psihologa u nekim ustanovama, a čuli smo i odgovore na pitanja što je mindfulness, kako preuzeti odgovornost za svoj život, zašto nam je važna emocionalna inteligencija itd. Kolege su pripremili i nešto o tugovanju, seksualnosti, profesionalnoj orjentaciji, pripremi djece za školu, ekološkim ponašanjima, depresiji, privrženosti, domaćoj zadaći, lijepoj riječi itd.  

Aktivnosti su se održale na 39 različitih lokacija, većinom u Gradu Rijeci, ali i u nekim drugim mjestima u Primorsko-goranskoj županiji, kao npr. u Cresu, Novom Vinodolskom itd. O psihologiji se pričalo u prostorima različitih sveučilišnih i gradskih institucija, prostorijima udruga i privatnih savjetovališta, kafića, trgovačkog centra i javnih prostora u gradu Rijeci.

Programske aktivnosti provodilo je ukupno 71 diplomiranih psihologa i 9 studenata psihologije, a još 55 studenata psihologije sudjelovalo je u organizaciji i provedbi aktivnosti. Psiholozi u svom svakodnevnom radu nerijetko surađuju sa stručnjacima drugih zanimanja pa je tako u provedbi programskih aktivnosti sudjelovalo i 13 stručnjaka iz drugih područja, kao što su profesori, stručni suradnici u školama, liječnici opće prakse, psihijatri itd. Valja napomenuti kako su neki izvoditelji imali i više od jedne aktivnosti. Programskim aktivnostima prisustvovalo je oko 2300 građana različite dobi, a taj je podatak dobiven temeljem pojedinačnih izvještaja izvoditelja aktivnosti.

Studenti su u okviru Rijeke psihologije zabilježili čak 550 sati volontiranja. Važno je istaknuti da su i sve druge organizacijske i programske aktivnosti provedene također na volonterskoj osnovi.

 

Promidžba:

Projekt je prezentiran putem različitih medija. Postavljena su dva transparenta manifestacije u periodu od 15. do 21. veljače na Korzu. Tiskano je 33 000 programskih letaka koji su distribuirani kao prilog u Novom listu, na prodajno-promotivnom štandu i na brojnim mjestima održavanja programskih aktivnosti. Internetska stranica manifestacije (www.rijekapsihologije.org) redovito je ažurirana tako da su na njoj bile dostupne sve informacije o manifestaciji i detaljan program sa sažecima svih aktivnosti. Osim toga, tiskan je veći broj plakata koji su dostavljeni zajedno s programskim letcima na sva mjesta provedbe programskih aktivnosti tjedan dana prije samog početka Tjedna psihologije, što je doprinijelo boljoj vidljivosti manifestacije.

Održane su dvije tiskovne konferencije, a aktivnosti su na dnevnoj bazi najavljivane u Novom Listu, na Radio Rijeci i na Totalnom FM-u. Snimljeno je i emitirano nekoliko posebnih priloga o manifestaciji i psihologiji/psiholozima na HRT-u, KanaluRi i portalu Moja Rijeka. Brojni web portali popratili su zbivanja objavom programa ili izvještaja s provedenih aktivnosti.

 

Humanitarna akcija:

Građani Rijeke mogli su se uključiti u humanitarnu akciju kupnjom kabanica, plastičnih boca i ekoloških torbi s logotipom Rijeke psihologije te bojanki, bedževa, magneta, privjesaka za ključeve i straničnika sa zanimljivostima iz psihologije ili neposrednom donacijom na prodajno-promotivnom štandu koji je bio postavljen na Korzu te uplatom na žiro račun. Osim toga, prodaja promotivnih predmeta organizirana je i na nekim mjestima provedbe programskih aktivnosti. Prikupljeno je ukupno 8.270,00 kn koja su 18. ožujka uručena ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, prof. Ankici Matijević.


 Organizacijski odbor Rijeke psihologije 2016.


b2-2016-zatisak2.jpg

Program Rijeke psihologije 2016.


Što kažu mediji o Rijeci psihologije 2016. možete pogledati na sljedećim poveznicama:

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/pocela-peta-rijeka-psihologije/

http://radio.hrt.hr/ep/rijeka-psihologije-2016/148637/

http://gkr.hr/Magazin/Najave/Nova-Rijeka-psihologije-kuca-na-vrata

http://sz-ri.com/rijeka-psihologije/