bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Rijeka psihologije 2013.

rijekapsihologije2013-banner-1478367724.jpg


Organizatori: Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Psihološko savjetovalište Sveučilišnoga savjetovališnog centra, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije `Psirius` i Ri Psi Alumni klub

 

Suradnici: Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, Hrvatska psihološka komora, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Sveučilište u Rijeci

 

Generalni pokrovitelj: Primorsko-goranska županija

 

Pokrovitelji: Grad Rijeka, Zagrebačka banka, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Sveučilište u Rijeci, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci i Prospekt d.o.o.

 

Medijski pokrovitelji: Novi list, Radio Rijeka, Totalni FM, Kanal Ri, Teklić

 

Program:

Rijeka psihologije provedena je u okviru šestog Tjedna psihologije kojeg su na razini Hrvatske organizirali Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog značaja u društvu. U okviru manifestacije održano je ukupno 66 aktivnosti: 24 predavanja, 24 radionice, 6 dana otvorenih vrata, 3 tribine, 3 okrugla stola, 1 konferencija, 1 znanstveni kafić, 1 diskusija, 1 simpozij, prodajno promotivni štand i humanitarni party na temu pamćenja. Aktivnosti su bile namijenjene cjelokupnom građanstvu: djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladim ljudima i odraslima, umirovljenicima, što je za svaku pojedinu aktivnost bilo i naznačeno u programu. Ulaz je na SVE aktivnosti bio besplatan. Program je prezentirao sadržaje iz različitih područja psihologije, kao što su savjetovanje i psihoterapija, sportska psihologija, razvojna psihologija, zdravstvena psihologija, psihologija odgoja i obrazovanja, organizacijska psihologija itd. Građani su mogli saznati nešto više o komunikaciji, stresu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu, razvoju djeteta, razvodu, profesionalnoj orijentaciji i selekciji, samopoštovanju, zdravlju, rukovođenju, pamćenju i koncentraciji, depresiji, starenju, različitim psihoterapijskim pravcima i brojnim drugim temama.

Aktivnosti su se održale na 29 lokacija u Gradu Rijeci, uključujući prostore različitih sveučilišnih i gradskih institucija, prostorije udruga i privatnih savjetovališta, kafića, trgovačkog centra i javnih prostora u gradu Rijeci.

Programske aktivnosti provodilo je ukupno 73 diplomiranih psihologa i 22 studenta psihologije, a još 37 studenata psihologije sudjelovalo je u organizaciji i provedbi aktivnosti. Psiholozi u svom svakodnevnom radu nerijetko surađuju sa stručnjacima drugih zanimanja pa je tako u provedbi programskih aktivnosti sudjelovalo i 15 stručnjaka iz drugih područja, kao što su profesori, stručni suradnici u školama, liječnici opće prakse, psihijatri, itd. Valja napomenuti kako su neki izvoditelji imali i više od jedne aktivnosti. Programskim aktivnostima prisustvovalo je 1903 građana različite dobi, a taj je podatak dobiven temeljem pojedinačnih izvještaja izvoditelja aktivnosti.

Studenti su u okviru Rijeke psihologije zabilježili čak 460 sati volontiranja. Važno je istaknuti da su sve druge organizacijske i programske aktivnosti provedene su na volonterskoj osnovi.

 

Promidžba:

Projekt je prezentiran putem različitih medija. Postavljena su dva transparenta manifestacije u periodu od 13. do 24. veljače na Korzu te jedna city-light reklama. Tiskano je 45.000 programskih letaka koji su distribuirani kao prilog u Novom listu, na prodajno-promotivnom štandu i na brojnim mjestima održavanja programskih aktivnosti. Ove godine pokrenuta je interentska stranica (www.rijekapsihologije.org) na kojoj se nalaze sve informacije o manifestaciji i detaljan program sa sažecima svih aktivnosti. Osim toga, tiskan je veći broj plakata koji su dostavljeni zajedno s programskim letcima na sva mjesta provedbe programskih aktivnosti nekoliko dana prije samog početka Tjedna psihologije, što je doprinijelo boljoj vidljivosti manifestacije.

Održane su dvije press-konferencije, a aktivnosti su na dnevnoj bazi najavljivane u Novom Listu, na Radio Rijeci i na Totalnom FM-u. Snimljeno je i emitirano nekoliko posebnih priloga o manifestaciji i psihologiji/psiholozima na KanaluRI i na Ri-TV-u. Brojni web portali popratili su zbivanja objavom programa ili izvještaja s provedenih aktivnosti.

 

Humanitarna akcija:

Građani Rijeke mogli su se uključiti u humanitarnu akciju kupnjom antistresnih loptica i šalica s logotipom Rijeke psihologije i bedževima sa zanimljivostima iz psihologije ili neposrednom donacijom na prodajno-promotivnom štandu koji je prvih nekoliko dana bio postavljen na Korzu. Zbog velikih hladnoća i loših vremenskih uvjeta, od srijede nadalje štand je preseljen na 4. kat Tower centra Rijeka. Osim toga, prodaja promotivnih predmeta organizirana je i na nekim mjestima provedbe programskih aktivnosti. Prikupljeno je ukupno 5.705,00 kn koja su namijenjena Odjelu za Neurokognitivnu rehabilitaciju Psihijatrijske bolnice Rab, a sredstva su uručena ravnateljici Psihijatrijske bolnice Rab, dr.sc. Vesni Šendula-Jengić, doc.

Plakat 2013


Program 2013.pdf


Više o cijeloj manifestaciji Rijeka psihologije 2013. godine možete pogledati na ovim poveznicama:

http://www.teklic.hr/lifestyle/event/rijeka-psihologije-2/

http://udruga-uzor-rijeka.hr/objava/rijeka-psihologije

http://www.tic-za-djecu.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=165:odrana-radionica-qagresivno-dijete-uloga-roditeljaq&catid=1:dogadjanja&Itemid=1