bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Rijeka psihologije 2014.

rijekapsihologije2014-banner-1478368885.jpg

Organizatori: Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Psihološko savjetovalište Sveučilišnoga savjetovališnog centra, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije `Psirius` i Ri Psi Alumni klub

 

Suradnici: Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, Hrvatska psihološka komora, Sveučilište u Rijeci

 

Generalni pokrovitelj: Zagrebačka banka

 

Pokrovitelji: Grad Rijeka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci i Prospekt d.o.o.

 

Medijski pokrovitelji: Novi list, Radio Rijeka, Totalni FM, Kanal Ri, RiTV, Teklić, portal Moja Rijeka

 

Program:

     Rijeka psihologije provedena je od 17. do 23. veljače 2014. godine u okviru sedmog Tjedna psihologije kojeg su na razini Hrvatske organizirali Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog značaja u društvu. Ove godine je na riječkom području održano ukupno 63 aktivnosti: 24 predavanja, 19 radionica, 5 dana otvorenih vrata, 3 tribine, 2 okrugla stola, 2 izložbe, 2 promocije, 1 prezentacija, 1 konferencija, 1 znanstveni kafić, 2 prodajno promotivna štanda i svečano otvaranje. Na temelju prošlogodišnjih iskustava neke su aktivnosti namijenjene studentima bile održane tijekom mjeseca ožujka zbog semestralne pauze i ispitnih rokova u mjesecu veljači.

     Aktivnosti su bile namijenjene cjelokupnom građanstvu: djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladim ljudima i odraslima, umirovljenicima, što je za svaku pojedinu aktivnost bilo i naznačeno u programu. Ulaz je na SVE aktivnosti bio besplatan. Program je prezentirao sadržaje iz različitih područja psihologije, a građani su mogli saznati nešto više o sljedećim temama: hiperaktivnost, strah i tjeskoba, roditeljstvo, učenje i polaganje ispita, upravljanje ljudskim resursima, samoregulacija, organizacija vremena, psihološka podrška onkološkim pacijentima, nenasilno rješavanje sukoba, restrukturacija organizacija, interdisciplinarni pristupi različitim problemima i uloga psihologa u takvom timu, poremećaji hranjenja, slika tijela, trgovanje ljudima, kreativnost, profesionalna orijentacija, darovitost, motivacija, snovi, razvod, odgoj djece, stereotipi i predrasude, međuljudski odnosi, asertivnost, emocije itd.  

     Aktivnosti su se održale na 36 lokacija u Gradu Rijeci, uključujući prostore različitih sveučilišnih i gradskih institucija, prostorije udruga i privatnih savjetovališta, kafića, trgovačkog centra i javnih prostora u gradu Rijeci.

     Programske aktivnosti provodilo je ukupno 53 diplomiranih psihologa i 8 studenta psihologije, a još 36 studenata psihologije sudjelovalo je u organizaciji i provedbi aktivnosti. Psiholozi u svom svakodnevnom radu nerijetko surađuju sa stručnjacima drugih zanimanja pa je tako u provedbi programskih aktivnosti sudjelovalo i 6 stručnjaka iz drugih područja, kao što su profesori, stručni suradnici u školama, liječnici opće prakse, psihijatri, itd. Valja napomenuti kako su neki izvoditelji imali i više od jedne aktivnosti. Programskim aktivnostima prisustvovalo je 2 197 građana različite dobi, a taj je podatak dobiven temeljem pojedinačnih izvještaja izvoditelja aktivnosti.

     Studenti su u okviru Rijeke psihologije zabilježili čak 460 sati volontiranja. Važno je istaknuti da su i sve druge organizacijske i programske aktivnosti provedene također na volonterskoj osnovi.

 

Promidžba:

     Projekt je prezentiran putem različitih medija. Postavljen je transparent manifestacije u periodu od 10. do 24. veljače na Korzu. Tiskano je 38.000 programskih letaka koji su distribuirani kao prilog u Novom listu, na prodajno-promotivnim štandovima i na brojnim mjestima održavanja programskih aktivnosti. Interentska stranica manifestacije (www.rijekapsihologije.org) redovito je ažurirana tako da su na njoj bile dostupne sve informacije o manifestaciji i detaljan program sa sažecima svih aktivnosti. Osim toga, tiskan je veći broj plakata koji su dostavljeni zajedno s programskim letcima na sva mjesta provedbe programskih aktivnosti tjedan dana prije samog početka Tjedna psihologije, što je doprinijelo boljoj vidljivosti manifestacije.

     Održane su dvije press-konferencije, a aktivnosti su na dnevnoj bazi najavljivane u Novom Listu, na Radio Rijeci i na Totalnom FM-u. Snimljeno je i emitirano nekoliko posebnih priloga o manifestaciji i psihologiji/psiholozima na KanaluRI i HRT-u. Brojni web portali popratili su zbivanja objavom programa ili izvještaja s provedenih aktivnosti.

 

Humanitarna akcija:

     Građani Rijeke mogli su se uključiti u humanitarnu akciju kupnjom antistresnih loptica, šalica i ekoloških torbi s logotipom Rijeke psihologije i bedževima sa zanimljivostima iz psihologije ili neposrednom donacijom na prodajno-promotivnim štandovima koji su bili postavljeni na Korzu i u ZTC centru Rijeka te uplatom na žiro račun. Osim toga, prodaja promotivnih predmeta organizirana je i na nekim mjestima provedbe programskih aktivnosti. Prikupljeno je ukupno 7.992,00 kn koja su uručena Dječjem vrtiću Rijeka za nabavu specijalizirane opreme za djecu s motoričkim oštećenjima.


Organizacijski odbor Rijeke psihologije 2014.


b2-rijekapsihologije2014.jpg


Rijeka psihologije 2014. - program


Što kažu mediji o Rijeci psihologije 2014. možete pogledati na ovim poveznicama: