bannerbezlogotipa-1570791367.jpg

Rijeka psihologije 2015.

banner-1448038884.png

Organizatori: Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Psihološko savjetovalište Sveučilišnoga savjetovališnog centra, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije `Psirius`, Ri Psi Alumni klub, SAZRI – udruga za pružanje podrške i pomoći akademskoj zajednici Rijeke, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, SOS telefon — grad Rijeka, udruga za pomoć žrtvama nasilja

 

Suradnici: Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, Hrvatska psihološka komora, Sveučilište u Rijeci

 

Generalni pokrovitelj: Primorsko-goranska županija

 

Pokrovitelji: Grad Rijeka, Zagrebačka banka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Prospekt d.o.o., BENEFIT promet d.o.o., Tiskara Bat-print

 

Medijski pokrovitelji: Novi list, Radio Rijeka, Totalni FM, Kanal Ri, RiTV, Teklić, portal Moja Rijeka

 

Program:

Rijeka psihologije provedena je od 16. do 22. veljače 2015. godine u okviru osmog Tjedna psihologije kojeg su na razini Hrvatske organizirali Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog značaja u društvu. Ove godine je na riječkom području održano ukupno 60 aktivnosti: 25 predavanja, 21 radionica, 4 dana otvorenih vrata, 2 okrugla stola, 2 debate, 2 prodajno promotivna štanda, 1 konferencija, 1 znanstveni kafić, svečano otvaranje i promocija knjiga iz područja psihologije u Gradskoj knjižnici Rijeka. Kao i prethodnih godina neke su aktivnosti namijenjene studentima bile održane tijekom mjeseca ožujka zbog semestralne pauze i ispitnih rokova u mjesecu veljači.

Aktivnosti su bile namijenjene cjelokupnom građanstvu: djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladim ljudima i odraslima, umirovljenicima, što je za svaku pojedinu aktivnost bilo i naznačeno u programu. Ulaz je na SVE aktivnosti bio besplatan. Program je prezentirao sadržaje iz različitih područja psihologije, a građani su mogli saznati nešto više o psihološkom savjetovanju, psihičkom zdravlju, postavljanju ciljeva, hiperaktivnosti, odgoju, učenju, organizaciji vremena, samopouzdanju, tjelesnoj boli, bračnim odnosima, komunikaciji, sportu, inteligenciji, nezaposlenosti i zapošljavanju, djeci i mladima, emocijama, vezama, privlačnosti itd.

Aktivnosti su se održale na 37 lokacija u Gradu Rijeci, uključujući prostore različitih sveučilišnih i gradskih institucija, prostorije udruga i privatnih savjetovališta, kafića, trgovačkog centra i javnih prostora u gradu Rijeci.

Programske aktivnosti provodilo je ukupno 56 diplomiranih psihologa i 5 studenata psihologije, a još 47 studenata psihologije sudjelovalo je u organizaciji i provedbi aktivnosti. Psiholozi u svom svakodnevnom radu nerijetko surađuju sa stručnjacima drugih zanimanja pa je tako u provedbi programskih aktivnosti sudjelovalo i 8 stručnjaka iz drugih područja, kao što su profesori, stručni suradnici u školama, liječnici opće prakse, psihijatri itd. Valja napomenuti kako su neki izvoditelji imali i više od jedne aktivnosti. Programskim aktivnostima prisustvovalo je 2 117 građana različite dobi, a taj je podatak dobiven temeljem pojedinačnih izvještaja izvoditelja aktivnosti.

Studenti su u okviru Rijeke psihologije zabilježili čak 450 sati volontiranja. Važno je istaknuti da su i sve druge organizacijske i programske aktivnosti provedene također na volonterskoj osnovi.

 

Promidžba:

Projekt je prezentiran putem različitih medija. Postavljen je transparent manifestacije u periodu od 16. do 22. veljače na Korzu. Tiskano je 33 000 programskih letaka koji su distribuirani kao prilog u Novom listu, na prodajno-promotivnim štandovima i na brojnim mjestima održavanja programskih aktivnosti. Interentska stranica manifestacije (www.rijekapsihologije.org) redovito je ažurirana tako da su na njoj bile dostupne sve informacije o manifestaciji i detaljan program sa sažecima aktivnosti. Osim toga, tiskan je veći broj plakata koji su dostavljeni zajedno s programskim letcima na sva mjesta provedbe programskih aktivnosti tjedan dana prije samog početka Tjedna psihologije, što je doprinijelo boljoj vidljivosti manifestacije.

Održane su dvije tiskovne konferencije, a aktivnosti su na dnevnoj bazi najavljivane u Novom Listu, na Radio Rijeci i na Totalnom FM-u. Snimljeno je i emitirano nekoliko posebnih priloga o manifestaciji i psihologiji/psiholozima na KanaluRI, RiTV-u i portalu Moja Rijeka. Brojni web portali popratili su zbivanja objavom programa ili izvještaja s provedenih aktivnosti.

 

Humanitarna akcija:

Građani Rijeke mogli su se uključiti u humanitarnu akciju kupnjom kabanica, balzama za usne, antistresnih loptica, šalica i ekoloških torbi s logotipom Rijeke psihologije te bedževa, magneta i straničnika sa zanimljivostima iz psihologije ili neposrednom donacijom na prodajno-promotivnim štandovima koji su bili postavljeni na Korzu i u ZTC centru Rijeka te uplatom na žiro račun. Osim toga, prodaja promotivnih predmeta organizirana je i na nekim mjestima provedbe programskih aktivnosti. Prikupljeno je ukupno 6.830,00 kn, a sredstva su 13. ožujka uručena ravnateljici Centra za rehabilitaciju Fortica, Kraljevica, gđi. Vesni Đujić.


                                                                                                        Organizacijski odbor Rijeke psihologije 2015.


plakat-1448038924.png

Program Rijeke psihologije 2015.


Što kažu mediji o Rijeci psihologije 2015. možete pogledati na ovim poveznicama:

- http://gkr.hr/Magazin/Teme/Naramak-knjiga-uz-Rijeku-psihologije-Od-umjetnika-s-dijagnozom-do-knjizevnika-psihijatara

- http://heyevent.com/event/3c4q2hwqg7uxka/rijeka-psihologije-2015-httpwwwrijekapsihologijeorgprogram

- http://www.mojarijeka.hr/vijesti/zavrsila-cetvrta-rijeka-psihologije/