rijekapsihologije2019-bannerbezloga-1547805207.jpg

18. 02. 2019. 18:00 - 19:30 CIR - Circolo - Zajednica Talijana u Rijeci, Uljarska ulica 1, Rijeka G - Gradani različite dobi

Otvaranje „Rijeke psihologije“: Kako postati i ostati sretan? (predavanje) - Ingrid Brdar s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Nakon pozdravnih govora uvaženih gostiju i službenog otvaranja Rijeke psihologije 2019., održat će se predavanje o sreći.
Pitanje o tome kako postati i ostati sretan staro je koliko i čovječanstvo. No, znanost je u zadnjih dvadesetak godina došla do važnih spoznaja o sreći. Definicija sreće ovisi o teorijskom pristupu. Hedonizam objašnjava sreću kao zadovoljstvo životom u kojem prevladavaju pozitivne emocije, a za eudamonizam je sreća pronalaženje smisla u životu i ostvarivanje vlastitih potencijala.
Razinu sreće određuju nasljeđe i vanjske okolnosti, ali i naše aktivnosti. Na gene i okolnosti ne možemo utjecati, ali možemo slijediti životne ciljeve koji će nam omogućiti da budemo sretni. Istraživanja pokazuju da su za sretan život i dobro zdravlje najvažniji dobri odnosi s bliskim ljudima. Zato umjesto gledanja televizije provedimo vrijeme s dragom osobom ili se javimo prijatelju kojeg dugo nismo sreli.

 Za one koji žele znati više o temi predavanja preporučamo sljedeću literaturu:

  • - Majda Rijavec, Dubravka Miljković i Ingrid Brdar (2008). Pozitivna psihologija: znanstveno istraživanje ljudskih snaga i sreće. Zagreb: IEP/D2.

- Dubravka Miljković i  Majda Rijavec (2008). Tri puta do otoka sreće. Zagreb: IEP/D2.
- Dubravka Miljković i Majda Rijavec (2002).U potrazi za čarobnom svjetiljkom: Psihologija samomotivacije. Zagreb: IEP.