rijekapsihologije2019-bannerbezloga-1547805207.jpg

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – PAUL EKMAN

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – PAUL EKMAN
Znate li da prosječna osoba izgovori minimalno tri laži unutar 10 minuta razgovora? I da te laži možemo detektirati uz pomoć izraza lica? Pionir u istraživanju povezanosti emocija i facijalnih ekspresija bio je psiholog Paul Ekman.

Poznata  kriminalističko-dramska serija “Lie to me” (Laži mi), inspirirana je znanstvenim otkrićima psihologa Paula Ekmana. Ekman je pionir u istraživanju emocija i njihove povezanosti s facijalnim ekspresijama. Svojim je predanim radom i brojnim istraživanjima u ovom zanimljivom području stekao naziv “najboljeg ljudskog detektora laži na svijetu”. Posebnu je pažnju u svojim istraživanjima pridavao mikroekspresijama – spontanim, nenamjernim i nehotičnim pokretima lica koje uzrokuju kontrakcije facijalnih mišića. Ono što je posebno karakteristično za ove pokrete jest to da su njihov uzrok emocije koje osoba u datom trenutku osjeća te to da traju kraće od pola sekunde.  Ekman je također otkrio kako sedam emocija (ljutnja, strah, tuga, gađenje, iznenađenje, sreća te prijezir) ima univerzalne facijalne znakove, a i kako čovjek ima sposobnost formirati 10 000 različitih facijalnih ekspresija.

Želite li saznati nešto više o mikroekspresijama, svakako pogledajte video na linku http://www.paulekman.com/micro-expressions/, a ako želite još više upoznati našeg Ekmana, posjetite njegovu službenu stranicu: http://www.paulekman.com/.