rijekapsihologije2019-bannerbezloga-1547805207.jpg

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – MARTIN SELIGMAN

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – MARTIN SELIGMAN

Jeste li ikada čuli priču o sloniću koji ne bježi iako je vezan za mali kolac? Što je to naučena bespomoćnost i kako se manifestira pokazao je Martin Seligman.

Poznat kao otac pozitivne psihologije, Seligman se najviše bavio temama kao što su naučena bespomoćnost, pozitivna psihologija, depresija, optimizam i pesimizam. U svojim je istraživanjma proučavao kako ljudska, ali i životinjska bića uče ponašati se bespomoćno do te mjere da čak i kada im se pruži prilika da si pomognu ili izbjegnu štetne okolnosti, oni takve prilike ne iskorištavaju. Priča o sloniću autora J. Bucaya na slikovit način opisuje fenomen naučene bespomoćnosti. Slonić je kao mali bio vezan lancem za kolac. Svaki se dan trudio pokidati lanac, no nije uspijevao. Dani su prolazili, slonić je postao veliki slon i odjednom je prestao uopće preispitivati mogućnost da se otrgne sa lanca. U njegovoj je glavi glavna misao bila: „Ne mogu, i nikada neću moći.“ I mi ljudi često se ponašamo na isti način u različitim životnim situacijama, ne pokušavajući se otrgnuti od nekih nametnutih „lanaca“ koji su nam postavljeni. Seligmanova istraživanja ovoga fenomena imaju vrlo bitne implikacije u prevenciji i tretmanu depresije.

Želite li saznati nešto više o Martinu Seligmanu, pročitajte njegovu biografiju na https://www.verywell.com/martin-seligman-biography-2795527.

Ako želite saznati Seligmanovo mišljenje o tome zašto je psihologija bila dobra, zašto nije bila dobra i kako bi mogla postati dovoljno dobra, pogledajte njegov Ted-talk-video na https://www.youtube.com/watch?v=9FBxfd7DL3E.