rijekapsihologije2019-bannerbezloga-1547805207.jpg

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – ALFRED BINET

Za one koji žele znati (više o psihologiji i značajnim psiholozima) – ALFRED BINET

Testiranje inteligencije postalo je sasvim uobičajeno; s njim se u današnje doba susrećemo u brojnim situacijama. No jeste li znali da je Alfred Binet, francuski psiholog, zaslužan za razvijanje prvog testa inteligencije?

Ideja za razvitak testa inteligencije javila se davne 1904. godine, kada je francusko Ministarstvo edukacije od Bineta zatražilo da pronađe način kako identificirati intelektualno ispodprosječnu djecu prije njihova polaska u školu. Binet je sa svojim kolegom Simonom razvio tzv. Binet–Simonovu skalu inteligencije, koja se smatra prvim testom inteligencije. Skala je mjerila izvedbu na različitim mentalnim zadacima, i to od jednostavnijih perceptivno motornih vještina do kompleksnijih zadataka koji su uključivali pamćenje i rezoniranje, a pratilo se odstupanje djece od prosjeka. Binet i Simon su usporedbom rezultata djece iste dobi dobili mjeru „mentalne dobi“. Binet je tako prvi pokrenuo „lavinu“ u području testiranja inteligencije, a tijekom povijesti su se i drugi autori okušali u tome.

Na linku https://www.verywell.com/alfred-binet-biography-2795503 možete pročitati još ponešto o životu i radu Alfreda Bineta i saznati još više informacija o povijesti testiranja inteligencije.